Belföld

2011.05.10. 13:18

Rubovszky György: Samu Tamás Gergő lemond, vagy a Ház fosztja meg mandátumától

Az Országgyűlés Mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottságának KDNP-s elnöke szerint a jobbikos Samu Tamás Gergő vagy lemond mandátumáról, vagy a parlament fosztja meg attól.

MTI

Rubovszky György - annak kapcsán, hogy kedden jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Bíróság hivatalos személy elleni erőszak miatt Samu Tamás Gergő jobbikos képviselőt - az összeférhetetlenségi eljárás részleteiről az MTI érdeklődésére elmondta: a bíróságnak haladéktalanul meg kell küldenie az ítéletet az Országgyűlés elnökének, aki továbbítja azt a mentelmi bizottságnak, amelynek elnöke elrendeli az összeférhetetlenségi eljárást.
A mentelmi bizottságnak a tájékoztatás kézhez vételétől számítva 30 napja van az ügy kivizsgálására, illetve határozati javaslata megtételére - ismertette Rubovszky György. Annak kapcsán, hogy Samu Tamás Gergő rendkívüli jogorvoslattal él az ellene hozott ítélettel kapcsolatban a Legfelsőbb Bíróságnál, a mentelmi bizottság elnöke rámutatott: ha az Országgyűlés előbb dönt a képviselő mandátumának megszüntetéséről, annak visszaállítása akkor sem lehetséges, ha a Legfelsőbb Bíróság esetleg megváltoztatná a Fővárosi Bíróság döntését. (A mandátum ettől még marad a Jobbiké, amely küldhet mást a Békés megyei területi listájáról parlamentbe került Samu Tamás Gergő helyére.)
Rubovszky György felidézte: 19 éves pályafutása alatt volt már ilyen eset, Várhegyi Attila volt fideszes képviselőt például szintén szabadságvesztésre ítélték, ő azonban lemondott képviselői mandátumáról, még mielőtt az eljárás elindult volna. Mivel szándékos bűntett miatt meghozott ítéletről van szó, Samu Tamás Gergő vagy lemond mandátumáról, vagy a parlament fosztja meg attól - összegzett.
Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény szerint összeférhetetlenség miatt meg kell szüntetni annak a képviselőnek a mandátumát, akit szándékos bűntett miatt jogerősen szabadságvesztés büntetésre ítéltek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!