Belföld

2011.10.26. 11:12

MSZP: figyelemelterelés a jóvátételi adót

Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja figyelemelterelésnek tartja az előző rendszer vezetőinek járó nyugdíjak csökkentéséről szóló egyeztetést. A politikus - aki az MTI kérdésére beszélt erről szerdai sajtótájékoztatóján - azt mondta: az 1990 előtt az apparátusban dolgozók a munkájukat végeztek, és jövedelmükből járulékot vontak, ugyanúgy mint mindenki mástól.

MTI

Kedden a Parlamentben az előző rendszer vezetőinek járó nyugdíjak csökkentéséről egyeztettek egymással a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és az LMP képviselői, az MSZP nem vett részt a tárgyaláson. A csökkentés szükségességében egyetértettek a frakciók, a módjáról azonban nem született megállapodás. A Fidesz a jóvátételi adó lehetőségét vetette fel, a többi képviselőcsoport nyugdíj-újramegállapítást tartana jónak.

Korózs Lajos erre reagálva azt mondta: kíváncsian várja, hogy a nyugdíjcsökkentés érinti-e majd Pozsgay Imrét és az előző rendszerben az Országos Testnevelési és Sporthivatal élén miniszterhelyettesi rangban álló Schmitt Pál köztársasági elnököt is, vagy csak "a pártbizottságon dolgozó gépkocsivezetőket fogják megbüntetni".

Hozzátette: álláspontja szerint az Antall-kormány a tényleges nyugdíjprivilégiumok visszavonásával már rendezte ezt a kérdést, így a mostani vita célja csak az, hogy a kormányoldal elterelje a figyelmet a gazdaság és az ország állapotáról. "Nem arról beszélnek innentől kezdve az emberek, hogy elcseszték az egykulcsos személyi jövedelemadót, nem arról beszélnek, hogy a szegényektől elveszik a pénzt és odaadják a gazdagoknak (...) hanem elszórakoznak azzal, hogy valaki a tanácson dolgozott évtizedeken keresztül, és éppen mennyi a nyugdíja. Nincsenek kiemelt nyugdíjak, az apparátusban dolgozó emberek nem kaptak különleges elbírálást" - fogalmazott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!