Belföld

2016.11.25. 17:51

Béremelés: hat év alatt 40 százalék

Budapest - A kormány és a munka világának képviselőivel kötött hosszú távra szóló bérmegállapodás reálissá teszi, hogy a következő hat évben 40 százalékos béremelés következzék be.

Osváth Sarolta

Ezt hangsúlyozta Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján. Lázár János elmondta, az elmúlt évtized legfontosabb eredménye az, hogy egy jobboldali kormány a munkaadók és a munkavállalók közreműködésével hosszú évekre szóló bérmegállapodás jött létre.

A minimálbéremelés 2017-ben és 2018-ban összesen 1,2 millió embert érint, a versenyszférában egy millióan, az állami alkalmazottak közül pedig csaknem 200 ezren dolgoznak minimálbéren. Előrelépésnek értékelte, hogy 25 év után megkezdődik a munkaadói járulékok csökkentése is, a jelenlegi 28 százalékos kötelezettséget 2 százalékos lépcsőkkel 2022-ig 13-14 százalékra mérséklik a következő években.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter MTI-fotó: Illyés Tibor

Lázár János kapott kérdést az Országgyűlés előtt fekvő, muzeális intézményekről szóló törvényjavaslatról is. Az indítványt azzal indokolta, hogy Károlyi György és felesége 99 évre használatba kapta a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyt, amelyet saját ráfordítással építettek újjá.

Az eredeti tulajdonos leszármazottja két, dédanyjáról és dédapjáról készített Benczúr Gyula olajfestményt szeretne visszakapni, amely bizonyíthatóan a kastélyban volt, azonban az állam egy feltételezett tolvajtól korábban megvette, és most a nyíregyházi múzeumban látható. A törvénymódosítás azt szolgálja, hogy a dédunoka használatába kerülhessen a két műtárgy - tette hozzá Lázár János.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!