Bicske

2013.07.23. 16:31

Dalok az alcsúti kápolnában Mészáros János Elektől

Alcsútdoboz – A legendás dalszerzők, Szenes Andor és Szenes Iván dalaiból készül összeállítás Mészáros János Elek lemezére.

Zsohár Melinda

Az Alcsúti kápolnaestek koncertjén Szenes Andrea meghatottan köszönte a szívhez szóló élményt. Mindig a szülőfalujából indul minden – mondta Mészáros Eszter, énekes fivére egyik legfontosabb belső elkötelezettségéről. Vagyis a tehetségkutató verseny győztese, az alcsútdobozi díszpolgár Mészáros János Elek először mindig falujában adja elő a dalokat, amelyekkel aztán másutt is megörvendezteti közönségét. Eddigi cd-it is a családja, a rokonok, a földijei hallhatták először, s most sem lesz ez másként!

A FATEV (Felcsút-Alcsútdoboz- Tabajd-Etyek, Vértesacsa) Polgárai Együttműködéséért Egyesület az arborétumba szervezi nyári kápolnakoncertjeit évek óta. A júniusi nyitóelőadás után Ki nem volt szomorú? címmel Mészáros János Elek mutatta be készülő lemezének dalait, amelyet mind az édesapa, Szenes Andor, s fia, Szenes Iván szövegei ihlettek. Az ő általuk írt szövegeket énekelte Elek.

Szenes Andrea és Mészáros János Elek: oldott hangulatban beszélgettek a közönséggel a lemezbemutató koncert után (Fotó: Mészáros Eszter)

Az apa is népszerű volt, de korán meghalt, fiát, Szenes Ivánt azonban termékeny, hosszú élettel áldotta meg az ég. Ontotta magából a dalokat, megzenésített versei slágerekké lettek, az ország legismertebb sláger-alkotója a mai napig. Tavaly, a budapesti Szenes-lakóház közelében, a Rezső téren tartották az Andrea által szervezett második emlékkoncert napot, ahol a fellépő Mészáros János Eleknek adták át a 2010-ben eltávozott szerző emlékére alapított Szenes Iván-díjat. Sajnos, az alcsúti énekes már nem találkozhatott személyesen a dalszerzővel, ám a zenei hagyaték egyik fiatal követőjeként gyakori vendége Andreának.

A közös munka révén életre hívott lemez szeptember 13- án jelenik meg, a harmadik emlékkoncert alkalmára. A hétvégi alcsúti dalesten egy tűt nem lehetett leejteni a kápolnában, a széksorok mellett is sűrűn álltak a nézők. Szenes Andrea a családjáról mesélt, az alkotói folyamatot elevenítette fel, amelyet édesapja mellett megélt. Mészáros János Elek oldott, személyes hangulatú beszélgetésen vallott érzéseiről, a dalok keltette hangulatról. A közönséget is bevonta előadásába, biztatta a hallgatóságát: bátran énekeljenek!

Nos, a szöveget és a dallamot is ismerték a megjelentek, valamikor úgy mondták: a suszterinasok is fütyülték a népszerű slágereket. Az internet és a minden hangzó anyaghoz korlátlan hozzáférést jelentő világban is azt tudják, azt énekelik, azt hallgatják az emberek, amit szeretnek. S sok-sok évtizeden át csak a legjobbak, de legalábbis a legkedvesebbek maradnak meg az emlékezetben. A zenés élmények mellett a Színnel- lélekkel Egyesület alkotóinak munkáiból készült kiállítás az arborétumi kápolnában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!