Bicske

2016.11.15. 17:01

Libás, virágos lámpások-Játszóházat szerveztek a gyerekeknek

Bicske - Márton napja alkalmából egy vidám délutánt rendeztek a Petőfi művelődési központban november 11-én, pénteken.

Laci Patrícia

Márton napján, azaz november 11-én, pénteken délután játszóházat szerveztek az óvodás és iskolás gyerekeknek, illetve kísérőiknek a Petőfi Sándor Művelődési Központban. Szép számmal érkeztek a lurkók és szüleik, volt olyan lelkes gyerkőc, aki már kis lámpással a kezében érkezett egyenesen az óvodából a helyszínre. Az érdeklődők Szent Márton püspök születésének 1700. évfordulójára emlékeztek. A délután alatt megismerkedtek kicsit közelebbről Szent Márton történetével, illetve a Márton-nap hagyományaival is, tudtuk meg Kiss Iréntől, a foglalkozás vezetőjétől.


A gyerekek és a felnőttek is ügyeskedhettek a foglalkozáson Fotó: Petőfi Művelődési Központ

A játszóház rövid kis ismertetővel kezdődött. Olyan kérdések merültek fel, mint például: mit ünneplünk Márton napján? Miért eszünk libát? A foglalkozáson Szent Márton legendájáról is szó esett, emellett az érdeklődők megtudhatták, hogy november 11-én, azaz a 40 napos karácsonyi böjtöt megelőző utolsó napon a jóízű és gazdag falatozást és vigasságot még engedték. A népszokás szerint Márton napján sült libacombot és újbort kellett fogyasztani, emellett ezen a napon sétáltak a gyerekek sötétedés után az utcákon kis világító mécsesekkel a kezükben.

A foglalkozáson újrahasznosítottak is a gyerekek, ugyanis a befőttesüvegekből lámpabúrákat kreáltak. A kis világító testekre libákat, virágokat, s napocskákat festettek, közben libás dalokat énekeltek. Mivel Márton-nap alkalmából szervezték meg a programot, így az étkezés sem maradhatott ki, libazsíros kenyereket szolgáltak fel a vendégeknek. Aztán útra keltek a szervezők a kis lámpát hordozó gyerekekkel, sajnos a séta nem tartott sokáig, mert eleredt az eső, de végezetül mindenki vidáman tért haza.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!