Vihar a rasszizmus elleni konferencia körül

Budapest - Az áprilisra tervezett rasszizmus elleni genfi konferencia programjáról továbbra is folyik a vita, hétfőn levélben fordult Göncz Kinga külügyminiszterhez Szent-Iványi István, az SZDSZ európai parlamenti képviselője.

feol.hu

Levélben fordult Göncz Kinga külügyminiszterhez Szent-Iványi István, az SZDSZ európai parlamenti képviselője hétfőn, azt kérve, a magyar diplomácia tegyen meg mindent azért, hogy az áprilisra tervezett, rasszizmus elleni genfi konferencia programja és zárónyilatkozat-tervezete megfeleljen az európai és egyetemes értékeknek.
 "Kérem Önt, hogy legyen bátorsága a közös európai távolmaradást kezdeményezni vagy támogatni, ha ezek a törekvések harmadik államok ellenállása miatt kudarcot vallanak" - írta az MTI-hez is eljuttatott levelében Szent-Iványi István.
Emlékeztet, hogy 2009 áprilisában nyolc év után ismét rasszizmus elleni nemzetközi konferenciát rendeznek az ENSZ égisze alatt, ezúttal Genfben. A 2001-ben Durbanben tartott hasonló konferencián elhangzott egyes kijelentések, illetve a záróokmány első tervezetei és a szövegezéssel kapcsolatos viták "minden jó érzésű embert mély szomorúsággal töltöttek el" -írja.

Izrael korábban minden országot arra kért, hogy bojkottálja a genfi konferenciát, a találkozó programja ugyanis közlése szerint antiszemita és Izraelt diszkrimináló.
Az ENSZ 2001-ben a Dél-afrikai Köztársaság-beli Durbanben rendezte meg első rasszizmus elleni konferenciáját. A tárgyalások közben az Egyesült Államok Izraellel együtt kivonult az ülésről, mert arab országok olyan módosítást terjesztettek elő, amely a cionizmust a rasszizmushoz hasonlította.

Szelestey Lajos külügyi szóvivő az MTI megkeresésére elmondta: Magyarország a hónap végére, a jövő hónap elejére tervezett uniós egyeztetés után alakítja ki végleges álláspontját, az eddigi tárgyalások alapján azonban van esély arra, hogy "áthidaló megoldás" szülessen.
"Olyan javaslat került az asztalra, amely áthidalja az eddigi ellentéteket" - hangsúlyozta a külügyi szóvivő.

A napokban Oroszország új záródokumentum-tervezetet terjesztett elő az április 20-24-ig tartandó genfi konferenciára. A Belgium, Egyiptom és Norvégia segítségével megszerkesztett új szöveg az eredeti 60 helyett csak 17 oldalas, és kivettek belőle minden súrlódásra okot adó pontot. A záródokumentum első tervezete ugyanis név szerint bírálta Izraelt a palesztin területek megszállásáért. Az Egyesült Államok különösen azt kifogásolta az első tervezetben, hogy Izrael az egyetlen állam, amelyet név szerint kritizál. Az oroszok által készített új tervezetben már nem szerepel Izrael név szerinti bírálata. Izrael ugyanakkor az új nyilatkozattervezettel is elégedetlen.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!