Jucista est, fázós vásározók

Székesfehérvár - Jól kibabrált az idő a 10. Kortárs Művészeti Fesztivál utolsó napjain rendezett Art Placc vásár kiállítóival, akiknek sátrait pénteken a szél tépte, szombaton meg az eső verte. Ennek ellenére lelkesen kitartottak.

Bokros Judit


Fotó: Gregority Antal

A zord májusvégi idő persze a szabadtéri helyszínnek beiktatott Fesztiváludvar programjainak sem kedvezett a Helyőrségi klubban, így végül a péntek esti koncerteket bent tartották meg a színházteremben. Az első fellépő a Nemjuci zenekar volt, amelynek énekese a régi Anima Sound Systemből, vagy akár a Budapest Bárból ismerhető Németh Juci. A zenekarával Nemjuci fedőnéven futó énekesnő fesztelenül mozgott a színpadon, s jól felrázta a nekik rendelt másfél órában a közönséget. Elárulta: első lemezük is hamarosan - szeptemberben - megjelenik. 
E koncert után még a Fish és az Idő Van! fellépése tetőzte be a péntek éjszakát.

A pénteken kezdődött Art Placc vásár szombaton folytatódott a Városház téren, az ország különböző részéből érkezett formatervezők, iparművészek részvételével, akik saját tervezésű tárgyaikat kínálták. Aki a nem túl barátságos idő ellenére végignézte a kínálatot, az mutatós - főleg női - ruhákat, szépen formált kerámia tálakat, mindenféle biciklis felszerelést, különleges ékszert és egyéb nyalánkságot láthatott, vehetett. Egyes darabokért mélyebben a pénztárcába kellett nyúlni, de hát ez a hátránya annak, ha valami egyedi, saját tervezésű, minőségi darab. Viszont nem jön szembe az utcán, s akár személyesen a készítőtől veheti az ember. Simon Ágnes szervező is lelkesedett a termékekért és azok kiötlőiért: dicsérte kreatívságukat s kitartásukat a rossz idő ellenére is. Hozzátette: a nézelődök érdeklődők voltak, akadt, aki például nap mint nap szívesen látna hasonló vásárt a belvárosban.

A fesztivál mozis programokat is kínált, ezeknek vélhetően nagyobb volt a közönsége, legalábbis a fedett térből kiindulva. A Barátság klubmozi a napokban vetített filmjei közül az egyik a Puskás Hungary volt, amely azoknak is bátran ajánlható, akik nem szeretik a focit. A rendező, Almási Tamás filmje egy kivételes ember életútját mutatja be, végig érdekesen, hatásos interjúrészletekkel. Csütörtökön a rendező is itt volt, és sokáig beszélgetett közönségével.

Az utolsó két napon még táncelőadás, illetve színházi előadás is kínálkozik.

A fesztivál programjai ide kattintva is elérhetők!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!