Meghalt egy új-influenzás beteg hazánkban (frissítve)

Meghalt egy 41 éves magyar férfi Magyarországon az új influenzavírus okozta megbetegedésben - jelentette be Falus Ferenc országos tisztifőorvos szerdán Budapesten.

feol.hu

A férfi hirtelen kialakuló tüdőgyulladásban hunyt el múlt héten szerdán, a boncoláskor azonosították szervezetében az új típusú, H1N1-es influenzavírust - ismertette a szakember a kormányszóvivői tájékoztatón. Hozzátette: a magyar állampolgárságú beteg korábban nem járt orvosnál, és szív-, illetve tüdőbetegsége súlyosbította a betegség kialakulását.
Falus Ferenc kitért arra, hogy Magyarországon az 37-re emelkedett az új típusú influenzás esetek száma.

Nem kell változtatni a járványmegelőzés stratégiáján, mert a vírus abban az ütemben terjed, ahogy a szakemberek számítottak rá és a felkészülés is tervszerűen halad - mondta Bujdosó László, a Pandémiás Bizottság elnöke az MTI-nek szerdán, azzal összefüggésben, hogy meghalt az első új típusú influenzás beteg Magyarországon.
A haláleset azt tudatosítja, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO)komolyan gondolta, amikor pandémiáról, azaz világjárványról beszélt - tette hozzá Bujdosó László. Mint mondta, a haláleset után ha lehet, még eltökéltebben kell dolgozni a járvány megelőzéséért mindazoknak, akiknek ebben feladatuk van.
Kifejtette: az állampolgárok jelen pillanatban még nem túl sok mindent tehetnek azon túl, hogy ha influenzás tüneteket észlelnek magukon, akkor orvoshoz fordulnak, és jobban odafigyelnek a higiénés szabályokra, különösen akkor, ha külföldön járnak.
Például a vírussal leginkább érintett országokban - Argentínában, Chilében, Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában - járva kerüljék a kontaktust az influenzás betegekkel, figyeljenek oda a személyi higiénére, a gyakori kézmosásra, és kerüljék el a nagy tömegrendezvényeket ezekben az országokban.
Mint mondta, a járvány abban az ütemben terjed, ahogyan arra számítottak, ezért a felkészülés - az oltóanyag-előállítás üteme, kipróbálása, ellenőrzése - is ott tart, ahogy előre eltervezték. Kifejtette: Európában Nagy-Britanniában és Spanyolországban voltak inkább halálesetek, de nem számítottak arra, hogy éppen Magyarországon hal meg a következő beteg.
Úgy fogalmazott, nyáron nagyjából így kell terjednie a vírusnak: "potyognak" a megbetegedések. Arra számítanak, hogy a késő őszi, kora téli időszakra kell igazán odafigyelni, akkorra kell a nagy járvány megelőzésére minden intézkedést megtenni - jelentette ki. 
 Hangsúlyozta: a felkészülés és a megelőző intézkedések előkészületei tervszerűen haladnak. A terveknek megfelelő ütemben halad az oltóanyaggyártás, szeptember második felére olyan mennyiségben áll rendelkezésre az oltóanyag, hogy tömegesen lehet majd oltani. Jelenleg azt tervezik meg, milyen szállítási útvonalon jut el az oltóanyag az orvosokhoz, a beoltandókhoz, és ehhez milyen hűtési technikára lesz szükség.


MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!