Baj van: pénz nincs, csak várólista - ki lát majd el bennünket?

FMH - A kórházi demonstráció első lépése: szerdán délutántól zöld színű zászlót lenget a szél országszerte a kórházakon és intézményeiken.

Móré Erzsébet

Továbbra sincs előrelépés a kórházak finanszírozási gondjainak megoldásában. Az Egészségügyi Minisztérium és a kórházi szakmai szervezetek álláspontja között éppen huszonegymilliárd forint különbség van, a kórházak ugyanis 25,5 milliárdot kérnek, a kormányzat 4,5-öt ígér. Ráadásul még az október elsejétől ígért bázisfinanszírozást sem vezetik be, így marad az az áprilistól érvényes lebegőfinanszírozás, amely gyakorlatilag valamennyi intézményt a csőd szélére sodorta. 

Fejér megye mindkét súlyponti kórházában napról napra rosszabb a helyzet. Szabó László, a Fejér Megyei Szent György Kórház főigazgatója roppant borúlátó. Lapunk kérdésére elmondta, hogy valószínűleg a második fél évre prognosztizált nyolcszázmillió forintos hiány tovább emelkedik, már most is háromszorosára nőtt a harminc napon túli kifizetetlen beszállítói tartozások összege. Az április óta érvényes lebegő finanszírozás és az, hogy csak az ellátott esetek hetven százalékát finanszírozzák, azt is a korábbinál alacsonyabb szinten, súlyos következménnyel járt. Júniusban például - mondta el a főigazgató  30 ezer beteg ellátására mindössze 982 ezer forintot kap majd  utólag  az intézmény az egészségbiztosítótól.
 
Nem jobb a helyzet a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházban sem. Mészáros Lajos  stratégiai igazgató úgy nyilatkozott, hiába próbálták a lehetőségekhez képest a volumenkorláthoz igazítani a teljesítményt, nem lehet megállítani a növekvő eladósodást. Az intézmény egymilliárd forintos szállítói tartozást halmozott fel, egyebek között emiatt akadozik a gyógyszer- és a röntgenfilmellátás - mondta Mészáros lapunknak. Mindkét intézményben  Székesfehérváron és Dunaújvárosban is  tovább  nőttek a várólisták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!