Nikotintapasz - vége a viszketésnek?

Egy belgiumi kutatócsoport magyarázatot adott arra, hogy miért okoz viszketést és bőrirritációt a dohányzásról való leszokást elősegítő nikotintapasz.

feol.hu

A nikotin egy ioncsatornát aktivál a bőrsejtekben, ami az immunrendszer gyulladásos válaszát robbantja ki, ezáltal viszketést, irritációt okoz - közölték a kutatók a Nature Neuroscience című szaklap vasárnap megjelent számában. Korábban azt feltételezték, hogy a tapasz az idegsejtek nikotinreceptorait stimulálja, ami aztán ahhoz vezet, hogy a sejtek fájdalomjeleket küldenek az agyba.
A most közzétett kutatás során genetikailag módosított egereket vizsgáltak, amelyeknél hiányzott a TRPA-1 jelű ioncsatorna. Karel Talavera, a belgiumi Lőveni Katolikus Egyetem kutatója csoportjával megállapította, hogy a TRPA-1 nélküli egereknél nem jelentkezik irritáció a nikotin hatására.
A szerzők megállapítása szerint a TRPA-1 ioncsatorna azonosítása megnyitja az utat a kevesebb mellékhatással járó, dohányzásról leszoktató terápiák kidolgozása előtt.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!