Százhúsz településen mérik fel egészségi állapotunkat

FMH - Hétezer embert kérdeznek meg az egészségi állapotukról a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kérdezőbiztosai szeptember 15-e és október 30-a között. Az európai lakossági egészségfelmérésre (ELEF) minden uniós tagállamban sor kerül idén - mondta Tokaji Károlyné, a KSH főosztályvezetője csütörtökön sajtótájékoztatón.

feol.hu

Az Európai Unió 2008-ban elfogadott rendelete értelmében a tagállamokban ötévenként sor kerül harmonizált lakossági egészségfelmérésre, első alkalommal 2008-2009-ben. Ezt a munkát eddig összesen 17 tagállamban végezték el. Magyarországon a felmérésre 449 településen, a 15 éves és idősebb lakosság körében, hétezer - előre kiválasztott - ember megkérdezésével szeptember 15-e és október 30-a között kerül sor.
Az ELEF általános célja egy olyan egészségfelmérési gyakorlat kialakítása, amely rendszeresen megbízható adatokat szolgáltat az unió lakossága körében előforduló egészségproblémák gyakoriságáról, az azokat befolyásoló tényezőkről, valamint a problémák következtében az egyénre, a családra és a társadalomra nehezedő terhekről. A felmérés lehetőséget teremt az adatok nemzetközi szintű összehasonlítására, és hozzájárul az egészségpolitikai döntések megalapozásához is. Az unió a hazai felmérést 200 ezer euróval támogatta.
Az önkéntes alapon működő felmérést igazolvánnyal rendelkező kérdezőbiztosok végzik, az előre kiválasztott embereket előzőleg írásban tájékoztatták. A vizsgálat kitér az általános egészségi állapot felmérésére (krónikus betegségek, balesetek, sérülések, korlátozottság a mindennapi életben, munkával kapcsolatos egészségproblémák, lelki problémák), az egészségügyi ellátórendszer igénybevételére (kórházi tartózkodás, orvoshoz fordulás gyakorisága, egészséggel kapcsolatos kiadások, ellátással való elégedettség), az egészségmegőrzésre (magasság, testsúly, mozgás, környezeti hatások, táplálkozás, egészségkárosító szokások), és a különböző általános információkra (nem, életkor, iskolai végzettség, családi állapot, foglalkozási státusz).
Az alapkérdőív mellett az "érzékeny témák" kérdezése önkitöltős formában történik. Az adatokat a KSH úgy kezeli, hogy a válaszadó személye később ne lehessen azonosítható.
A sajtótájékoztatón Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgatója beszámolt arról, hogy az ELEF válaszadóinak egy kisebb csoportján az OÉTI felmérést végez a táplálkozási szokásaikról. Az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP2009) országos reprezentatív mintán - 25 év után - hiteles méréseken alapulva határozza meg a túlsúly, az alultápláltság és a hasi elhízás előfordulását.
A táplálkozástudományi vizsgálatra az ország 120 településén kerül sor a 18. életévüket betöltött felnőttek (3355 ember) körében 2009. szeptember 15. és november 30. között. A vizsgálat két részből áll: egyrészt a válaszadónak három napon keresztül táplálkozási naplót kell vezetnie, másrészt a védőnő, vagy az egészségügyi szakápoló megméri a testsúlyát, testmagasságát és derékkörfogatát. Ezen adatok alapján az intézet összefüggéseket keres a táplálkozási szokások, a tápláltsági állapot és egyes betegségek között.
A szakemberek remélik, hogy minél többen hajlandóak lesznek részt venni a felmérésben.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!