Szívszorító percek! Öt órán át küzdöttek a kis Koppány életéért

Budapest - Hétfőn életmentő operációt végeztek Csordás Koppányon. A szívbeteg kisfiú több mint öt órán át volt a műtőben.

Miskei Anita

Koppány nem adja fel a harcot, küzd kitartóan, szülei bíznak a gyermekben s  az orvostudományban. Hétfőn egy rég, mégis félve várt pillanatot élhettek át Csordás Lászlóék. Tizenöt hónapos kisfiukat végre megműtötték. Az operáció alatt talán száz évet is öregedtek, tehetetlenül várták, hogy az orvosok végezzenek. Az elmúlt héten a vizsgálatok során az orvosok kijelentették, ez már egy életmentő műtét, ami nagyon kockázatos. Az esélyeket maguk a szülők sem merték latolgatni. Csupán reménykedtek, kisfiuk nem adja fel a küzdelmet.  Koppány pedig kitartóan harcolt, kis szíve nem adta fel. Hartyánszky István szívsebész főorvos, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet gyermekszívsebészeti osztályának igazgatója több mint öt órán át küzdött Koppánnyal együtt a műtőben. Végül a rövidebb operációt végezték el a motoros szívműtét során. Miután Koppány szívét megnézték, a megvastagodott izmot korrigálták, nem bántották azt a műbillentyűt a kicsi szívében, amely igazán nagy komplikációkat okozhatott volna. A szívsebész főorvos úgy döntött, a billentyűt még nem kell cserélni. Arra lehet, hogy csupán két-három év múlva lesz szükség, de az is lehetséges, hogy sosem - tudtuk meg az orvostól. A szív bal kamrájába bedomborodó izomköteget végül sikerült eltávolítani. S amikor a szívet visszahelyezték a gyermek testébe, jól reagált, még ritmuszavara sem volt.
Csordás László elmondta, szerencsére sikerült az intubálás, amitől nagyon tartottak. Most pedig aggódva, de mégis bizalommal néznek a kritikus 6-8 óra elé, amikor még a műtét miatt valami komplikáció léphet fel. A gyermeket a mélyaltatásból szerdán ébresztik. Akkor veszik le a gépekről. Akkor derül ki, Koppány tüdő- és veseműködése zavartalan lesz-e vagy sem. Ugyanis korábban már volt példa arra, hogy leállt a veseműködése. Ahogyan más szívbeteg gyermeknek is. A gyógyszerek, s az altatás hatását nem tudják kiszámítani. De bizakodnak, s szerdán délután három óra után, ha egy rövid időre is, de megpillanthatják gyermeküket. Koppányt egyébként egy videofalon át láthatják, a kisfiút most steril körülmények között óvnak minden fertőzéstől, minden veszélytől.
Csordásék gyermeke harcol az életéért. A szívsebészeknek köszönhetően új esélyt kapott. Higgyen a kisfiúban ön is, mentsük meg együtt Koppányt! Segítsünk, adjunk erőt, hitet együtt a szülőknek!

Ön is adakozhat Csordás Koppány gyógyulására, a kisfiú családját a Hírlap 300 ezer forinttal támogatja. 

Felajánlásaikat az alábbi számlaszámra várjuk:
OTP Bank
11736006-20282316-00000000

Még több cikk Koppányról itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!