Warvasovszky: a költségvetés nagy teher a fehérváriaknak

Székesfehérvár - Az ország 2010-es költségvetésének végszavazásakor egyetlen kormányoldali képviselőként nemmel szavazott Warvasovszky Tihamér, országgyűlési képviselő, Székesfehérvár polgármestere, akit döntéséről kérdeztünk.

Házi Péter

- Miért nem szavazta meg a költségvetést?
- Tavasszal sem fogadtam el a Bajnai-csomagot, s most is az a meggyőződésem, hogy ez a költségvetés nehéz helyzetbe hozza az önkormányzatokat, Fehérvár esetében ez azt jelenti, hogy 8-900 millió, más számítás szerint akár egymilliárd forinttal csökken az önkormányzat lehetősége. Volt ígéret, hogy a normatíva-elvonást feladatcsökkenés is kíséri, ám - úgy érzékelem - ez sem valósult meg. Az országos költségvetés tehát aránytalanul nagy terheket ró a fehérváriakra. Márpedig a parlamentben én nem pártokat képviselek, és soha nem fogok a meggyőződésem ellen szavazni.

- Konkrétan honnan veszik el ez a 8-900 millió?
- Elsősorban az oktatási, szociális szférába érkező állami támogatás csökken. Az ÁFA-változás szintén jelentős teher. El kell dönteni, hogy a jövő évi városi költségvetés milyen áron és milyen formában tudja ezt a hiányt kezelni? Természetesen lesz Fehérvárnak költségvetése, sokkal nagyobb bajban vannak viszont a kistelepülések, ahol néhány millió forint elvonása is súlyos károkat okozhat.

- Májusban a 13. havi nyugdíj elvonását sem szavazta meg, akkor százezer forintos büntetést kapott. Milyen büntetésre számít?
- Nem foglalkozom ezzel a kérdéssel. Hétfőn valaki megkérdezte, mit szólok ahhoz, hogy etikai bizottság elé kerül az ügyem. Egy mondattal válaszoltam erre: "Mindig vállaltam a döntéseimért a felelősséget, most is így teszek".
 
- Mit szólt a "nem" szavazathoz a frakció? 
- Természetesen fontos a frakciófegyelem, s ezt illik betartani, de van egy határ, amit én nem lépek át. Most pedig erről a határról van szó.

- Nem gondolkodik azon, hogy kilép az MSZP frakciójából? Mik a tervei a jövőt illetően?
-  Nem döntöttem még el, hogy indulok-e országgyűlési képviselőjelöltként. Természetesen szeretnék indulni, de elképzelhető, hogy függetlenként. Vannak ugyanis olyan megkeresések, hogy függetlenként, civil támogatással induljak. De ennek eldöntésére még van időm.
 
- Az MSZP megyei szervezete viszont szeptemberben Önt jelölte az 1-es körzet országgyűlési képviselőjének, de a megyei választási listán nem szerepel.
- Valóban, mert már akkor kijelentettem, hogy a listán nem kívánok szerepelni. Meggyőződésem, hogy annak, aki nem pártot, hanem a várost akarja képviselni, egyénileg kell megmérettetnie magát.


Az MSZP városi szervezetének elnöke által kiadott közlemény szerint ugyanakkor a viták ellenére 12 éve folyamatos az együttműködés, a párt elnöksége előtt Warvasovszky Tihamér megerősítette, hogy az MSZP országgyűlési képviselőjelöltjeként indul a tavaszi parlamenti választásokon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!