Fűtés - féláron!

Székesfehérvár - Habár hosszúnak tűnt a tél, néhány tizedfokkal melegebb volt a sokévi átlagnál. Csütörtökön lejár a hivatalos fűtési szezon, de aki fázik, féláron további fűtést rendelhet.

Házi Péter

- Jelenleg elég barátságtalan az időjárás, bár némi melegedés várható. Ettől függetlenül hivatalosan április 15-én a társasházakban és az intézményekben leáll a távfűtés, aki azonban fázik, további fűtést kérhet, hiszen a törvény szerint a távhőszolgáltatónak egészen május 15-éig rendelkezésre kell állnia. A pótfűtést idén is féláron veheti igénybe a lakosság. Ez a Fűtőerőmű és a Széphő közös vállalása, az alapját pedig a gázmotoros erőművek kapacitása adja - fogalmazott a vezérigazgató-helyettes. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a pótfűtést csak a társasház közös képviselője vagy a fűtési megbízott rendelheti meg, mégpedig írásban, a szolgáltató Honvéd utcai üzemviteli felügyeletén. A kedvezmény a meleg vízre nem, csak a fűtésre vonatkozik, a számlán ezt elkülönítve jelzik, s az alapdíj változatlan.
Ami a díjakat illeti, a fűtési hónapokban több változás is történt: januárban csökkent a távhő áfája és a hődíj is, viszont az alapdíj  növekedett. Ezzel párhuzamosan azonban idéntől megszűnt az alanyi jogon járó, havi 1150 forintos távhődíj juttatás, a rászorultsági alapon járó energiatámogatás pedig januártól  csökkent és a legfrissebb döntés szerint május 1-jétől június 30-áig már csak a két legalacsonyabb jövedelmi kategóriára korlátozódik. Az idei szezonban  még biztosan kapnak támogatást a rászorulók, de hogy június 30-a után mi várható, egyelőre nem tudni.

Négyéves program fejeződik be

A törvény szerint 2010-ig minden lakóház fűtését önállóan szabályozhatóvá kell tenni, amihez külön hőközpontokat kell kialakítani. A Széphő ezt a többszázmilliós költségű munkát még 2006-ban kezdte meg, most fejezik be a programot: idén 42 új hőközpontot építenek ki. Jelenleg például a Palotai úti épületeknél folyik a munka.
A különálló hőközpont megléte egyébként alapkritériuma annak, hogy az adott épület pályázhasson energiatakarékos felújításra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!