Nekik most kezdődik az Élet út

Az elballagott diákok számára véget ért egy fejezet, de hétfőn már kezdődik a nagy "meccs", az érettségi, és jön egy újabb történet. Most még nem tudják, hogy amikor utoljára körbejárták a középiskola termeit, valami olyat hagytak maguk mögött, ami életreszóló emléket jelent. Majd. Egy ismert ballagót faggatunk a "múltról" - is.

Törő Bálint

Elballagtak a végzős diákok. Ma reggel a magyar nyelv és irodalom írásbelivel kezdődnek a tavaszi érettségi vizsgák. A 2009/2010-es tanévben 93 ezren fejezik be tanulmányaikat. Fegyelmezetten, kettes sorokba  rendeződve  érkeztek a végzős  diákok  a központi ballagás helyszínére, a Városház térre. A polgármesteri   hivatal előtti kis rész  színültig megtelt a fényképezőgépekkel és  hatalmas    virágcsokrokkal  felszerelkezett  családtagokkal. A város középiskoláinak  57 osztályának  több mint 1500 érettségiző tanulója lelkesen, szívében a szabadság érzésével hallgatta a napsütéses időben a szavalatokat, és Warvasovszky Tihamér polgármester  búcsúztatóját. Az  ünnepi beszédben  elhangzott:  a  továbbtanulók lehet, kis időre elhagyják a várost, de ide mindig visszavárják őket. A  rövid ceremónia  után a középiskolák képviselői felkötötték a város zászlajára  búcsúszalagjukat, majd átvonultak   iskolájukba, és megtartották házi ballagásukat.

Jósolni egyelőre csak számokkal lehet, a döntő kérdések mától kezdve, az érettségin dőlnek el. Rövid körképünk csak néhány jelenségre szorítkozik: háromszoros a túljelentkezés a Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Karán a földmérő-földrendező szakon, végtére egyedül itt folyik ilyen képzés az országban. Feljöttek a gépészmérnökök a Dunaújvárosi Főiskola kedvelt szakjainak listáján, a sereghajtók közül a második  helyre.   Az   Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központ (régi nevén Kandó)  főigazgatójának válaszai alapján idén  is a mérnök  informatikus  és a villamosmérnök szakokon várható  túljelentkezés. A Kodolányi János Főiskola siófoki oktatási központjában az idegenforgalom,  a  budapestin a kommunkiáció, a székesfehérvárin a jazz szak áll a népszerűségi lista elején.  Túl  azonban a statisztikán, minden érettségizőnek megvan a maga  külön története...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!