Szobrot avattak Mikszáth Kálmán emlékére

Székesfehérvár - Mikszáth Kálmán halálának 100. évfordulóján, pénteken szobrot avattak az író emlékére a róla elnevezett utca melletti egyik kis parkban. Az alkotás Tóth Tamás amatőr szobrász munkája.

feol.hu

A széleskörű társadalmi összefogás eredményeképpen megvalósult szobor leleplezésére sokan voltak kíváncsiak. Az avatóünnepségen Warvasovszky Tihamér polgármester mondott beszédet, aki Mikszáthról mint a 19-20. századi magyar irodalom meghatározó írójáról beszélt, s felidézte, hogy a Különös házasság című regényből készült film egyes jeleneteit 1982-ben Fehérváron forgatták. Hozzátette: a szobor felállításával nagy adósságot törlesztett a város, mivel Mikszáth emlékét eddig csak egy utca viselte.
Az alkotás Tóth Tamás amatőr szobrász - volt sárszentmihályi polgármester - munkája, kiöntését a Nehézfémöntöde korábbi igazgatója, Szombatfalvy Rudolf segítette, a talapzatot Nyakas Pál helyi kőfaragómester készítette. Pénzre csak a szobor alapanyagának megvásárlásához volt szükség, a 240 forintot Rockenbauer Lajos, a terület önkormányzati képviselője biztosította.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!