Meg sem született babák a várólistán! Kit vegyenek fel?

Megyei körkép - Zsúfolásig teltek a bölcsődék, a gondozónők a csoportokban lényegesen több csöppséggel foglalkoznak, mint amit a törvény engedne. Ezzel együtt a várólisták is hosszúak.

Ármás János

A jogszabályok szerint a települési önkormányzatnak önként vállalt feladata lehet egy bölcsőde működtetése, fenntartása: a legkisebbek helyi ellátása a képviselő-testület méltányosságán múlik.

A megyeszékhelyen Solymos Krisztina, a szociális- és egészségügyi iroda vezetője sorolja a legfontosabb tényeket: 416 férőhellyel, 429 beíratott gyermekkel hat bölcsődét működtet az önkormányzat. Az oviba induló bölcsis ballagók helyére 288 kicsit várnak az intézmények. A matematika úgy folytatódik, hogy 117 gyereket nem tudnak felvenni, közülük 49 idén, 68 jövőre igazolt volna bölcsis társai közé. Az irodavezető asszony idézi  a törvényi verdiktet: nem megengedett a túltöltekezés - de várhatóan hamarosan ez okoz igazán komoly problémát: a székesfehérvári várólista 2011-12-re 295 gyermekről szól, de 2012-13-ra  - még meg sem született babák! - már tizenegy regiszter szerepel a lajstromon.
Háromszoros túljelentkezést rögzít a fehérvári 4. számú, a Kisteleki úton működő óvoda vezetője, Ferencsik Józsefné. Jövőre már kilencven kicsit adminisztráltak. A legnehezebb persze a döntés: kit vegyenek fel? Egyedülállók, nagycsaládosok előnyt élveznek, ugyanúgy, mint  az édesanya, aki végre munkát talált. Vizsgálják a lakókörnyezetet és a szociális hátteret is.
 Móron a városi bölcsőde vezetője, Klimáné Hári Julianna sem mond meglepőt: az érdeklődés nagy, a férőhely kevés. Tizenhat tagú csoportot is működetnek, a hatvan gyerekre szánt intézményben 83 kicsit gondoznak. Negyvenhatan szerepelnek várólistán. Náluk a felvételnél elsődleges szempont, hogy az anya munkahelyhez jusson. Minden mást utána mérlegelnek.
Júlianna közli a legfontosabb szakmai szempontot: ha a csoportban sok a gyerek, ebben a korosztályban veszélyesen nem lehet rá annyi időt fordítani, mint kellene.
Sárbogárdon húsz férőhelyen 28 gyermeket gondoznak. Resch Krisztina intézményvezető szerint ha a gyermek gondozási segéllyel kapcsolatos szabályok változnak, akkor a helyzet nehezebb lesz. Már most sem egyszerű, a gondozónők is fáradtak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!