Az MSZP és a Fidesz Viniczai polgármesterségéről

Székesfehérvár - Az MSZP székesfehérvári szervezete és közgyűlési frakciója hétfőn közleményt adott ki, amelyben azt kérik, Viniczai Tibor mondjon le a vasárnap kapott polgármesteri megbízatásáról. A Fidesz is kifejtette véleményét a témában.

feol.hu

A szocialisták sajnálatukat fejezik amiatt, hogy a hirtelen leköszönt Warvasovszky Tihamér és az önkormányzat fideszes többsége nem teremtett lehetőséget arra, hogy rendkívüli közgyűlés dönthessen a polgármester személyéről - áll a közleményben, amelyben arra kérik Viniczai Tibort - Warvasovszky utódját - , hogy "amíg a Videoton ügy vádlottjaként nem tisztázódott a szerepe, ne vállaljon egy olyan teljes körű feddhetetlenséget megkívánó szerepkört, mint a magyar koronázó város polgármestersége". "Az MSZP Székesfehérvári és Városkörnyéki Szervezete, valamint önkormányzati frakciója szerint a közgyűlésnek, azaz az itt maradó, városunkért még dolgozni kívánó képviselőknek kellett volna határozni arról, hogy a következő négy hónapban ki irányítsa ideiglenesen a várost, de erre – a Warvasovszky-Cser-Palkovics érdekszövetség újabb megállapodása eredményeként – lehetőséget sem kaptak a képviselők" - fogalmaznak a szocialisták, akik arra kérik a város valamennyi felelősségteljes képviselőjét, hogy a fehérváriak érdekében - politikai hovatartozás nélkül – támogassák javaslatukat.

A Fidesz közgyűlési frakciócsoportja reagálásában kifejtette: a hatályos törvények értelmében a polgármester kizárólagos - el nem vonható - jogi kötelezettsége és felelőssége, hogy akadályoztatása esetén gondoskodjék a helyettesítéséről. Tisztségének megszűnése esetén az általános helyettesítési hatáskörrel rendelkező alpolgármester veszi át feladatait. Warvasovszky Tihamér lemondása előtt Viniczai Tibort jelölte ki helyettesévé, aki hétfőtől az új polgármester megválasztásáig, ideiglenesen a város önkormányzatának irányítója, a közgyűlés elnöke. 
Úgy  fogalmaznak, a Fidesz törvényesség pártja, így a bekövetkezett személycserét tudomásul veszik, és hangsúlyozzák, hogy Viniczai Tibort a baloldali koalíció, az MSZP-SZDSZ-MDF 2006-ban, előélete ismeretében támogatta és választotta alpolgármesterré. A Fidesz képviselői döntést akkor nem támogatták - áll  a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!