Pénztelenség az árvíz után - segítséget várnak a települések

FMH - Az elmúlt hetekben sokat írtunk az esőzések által okozott károkról. Most azt néztük meg, mi a helyzet a korábbi hírekben szereplő településeken, területeken.

Tribolt Lajos


- Élhetővé tettük a falut, eltüntettük a nagy esőzések legláthatóbb nyomait  - mondta érdeklődésünkre Ackermann Zoltán bakonycsernyei alpolgármester. Hozzátette, hogy a pénzük elfogyott, így az árkokból kikapart, kilapátolt föld elszállítása még várat magára. Rendbetételre vár az a híd is, amely a bezárt szeméttelephez vezet.  A telep rekultivációját mostanában kezdenék meg, de a híd nem járható. A telepre vezető másik út viszont egy nemrégiben rendbetett utcán át vezetne.
Az alpolgármester elmondta, hogy beadták a pályázatot a partfalra, de beadtak mindent papírt, ami alapján pénzt remélhetnek. Feltüntették az önkormányzati károkat, a magánterületen keletkezett károkat. Sőt, még a külterületieket is, mert állítólag az uniós szolidaritási alapból érkező pénzből oda is jut majd.
Kaptak sok adományt, ruhát, eszközt és az önkormányzat által nyitott számlára pénzt is. A ruhák egy részét átirányították Borsod megyébe, mivel nekik főleg pénzre lenne szükségük. Az önkormányzatnak is, meg például azoknak a családoknak, akiknek portáján a partfal helyreállítása mintegy 8 millióba kerülne.
Hasonló a helyzet Igaron is. Bognár János polgármester elmondta, hogy lassan végeznek a vámszőlőhegyi  iszap elszállításával, az árkok, vízfolyások kitisztításával. Dolgoznak közmunkások, önkéntesek is.  A védekezési munkákért a kisebb vállalkozókat kifizették, ám a pénz itt is elfogyott, a most benyújtott számlákra már nem tudnak fizetni. Ők is beadták az összes szükséges papírt, a partfal bizottság a napokban érkezik és az ő megállapításaikat még csatolják a pályázathoz.  Nekik is sokan próbáltak segíteni. Ruhára, takaróra már nincs szükségük. Ami hiányzik, az a pénz. Például a vámszőlőhegyi művelődési ház újraparkettázására, festésére. De hiányzik a megrogyott vályogházak, az elsodort kerítések helyreállításához is.
Foglalkoztunk lapunkban a Székesfehérvár határában elpusztult birkákkal is. Szentes László, a megyei védelmi bizottság titkára elmondta, hogy fertőzés veszély már nincs, a tetemek jórészt lebomlottak, ám a terület még mindig víz alatt van, illetve nagyon süllyed. A víz levonulása után lehet majd a tetemek maradékát összeszedni, fertőtleníteni.
Többször írtunk a fehérvári Székely utcai zártkertek sorsáról is. Legutóbb azt közöltük, hogy megkezdték a fertőtlenítést. Szerdán Zákányi Tamás, a városgondnokság vezetőhelyettese elmondta, hogy eddig a 290 telekből mintegy 110-nél tudták a fertőtlenítést elvégezni. A többinél azért nem, mert még nagyon puha a talajuk vagy még víz alatt állnak. Magánterületen ásott gödörbe gyűjtik, folyatják össze  a vizet és szivattyúzzák még most is. A fertőtlenítés folytatásával a hétvégén ismét megpróbálkoznak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!