Zsonglőrök varázslata: életre kelő tűz

Gárdony - A tűzvarázslók idén is birtokukba vették néhány napra a sportbeach színpadát. Molnár Hajnalka és csapata, a Pír Kompánia látványos előadással szórakoztatta az érdeklődőket.

Miskei Anita


Ma már egyre inkább ismertté válnak a zsonglőrök mellett a tűzzsonglőrök is. Ezen előadások gyökerei mélyen a múltba nyúlnak vissza. Több ezer évvel ezelőtt azokat az eszközöket, melyek ma egy látványos show alkotóelemei, a katonák csatákban, az emberek meditációhoz, egyensúlyérzék fejlesztéséhez használták. Később mutatványosok szórakoztatták a várnépet  színesebb, látványosabb eszközökkel. Manapság pedig a zsonglőrök játékát a veszélyes, és mindenkor csodált tűz teszi varázslatosabbá.
A tűzzsonglőrök előadásaikban a tűz jelenlétével fokozzák a táncos koreográfiát.  Molnár Hajnalka nevét megismerték már az agárdiak, a környéken élők. A fiatal kreatív hölgy tíz évvel ezelőtt kezdett zsonglőrködni, akkoriban a kecskeméti bábszínházban találkozott a játékos, ám rendkívül sok ügyességet, kitartást igénylő sporttal. Pedagógusként nem csak beleszeretett a zsonglőrködésbe, hanem gyakorolja, és másoknak is tanítja azt.
-  Nehéz átadni a tudásunkat másoknak, hacsak nem ez a szakmánk. Pedagógusként írást, olvasást is taníthatnék a gyerekeknek, de inkább a zsonglőrködés fortélyait mutatom meg nekik. Vannak már negyedik, ötödik, hatodik  osztályos diákjaim, de gimnazisták is. A felnőttek köréből néhány barátnőm csatlakozott hozzám - mesélte Hajnalka, aki saját bevallása szerint mindenre nyitott, folyton folyvást keresi az újdonságokat. Előbb zsonglőrködött, azt követték a tűzzsonglőr mutatványok, ma pedig már a kortárs táncokból és a levegő akrobatikából is merítkezik, ha a koreográfiát színesíti. - Csapatunk a Pír Kompánia már 35 tagot számlál. Ez egy nagy mozgalom, melynek mozgatórugójaként tanítok zsonglőrködést, gólyalábazást és zászlóforgatást is. A gyerekek bármibe belekóstolnak, mert nagyon nyitottak, fogékonyak és  bátrak. Persze például a tűzzsonglőrködést csak akkor kezdhetik el, ha úgy látom, jól ismerik a koreográfiát adó alapgyakorlatokat, magabiztosak, keveset hibáznak, megfelelő a mozgáskoordinációjuk, mozgásrendszerük _ mondta Hajnalka. - Hiszen ez egy összetett sport, melyben mozgássorok, folyamatok vannak, ezek kreatív kombinációja és a tánccal való ötvözése elvarázsolja a közönséget. Miközben igen hasznos, hiszen fejleszti például a jobb és bal félteként koordinációját is - hangsúlyozta Molnár Hajnalka. Aki elárulta, a sporttal kapcsolatos legfontosabb információkat  megpróbálta összegyűjteni és formába önteni egy szakdolgozat keretében, mert bár népszerű a zsonglőrködés, valójában szakirodalmat nemigen találni hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!