Bécsi est, Liszt, Mozart a Filharmonia-bérletben

Székesfehérvár - Szeptember 16-án, csütörtökön elkezdődik a Filharmónia-bérlet 2010/2011-es hangversenysorozata. Kiváló zenészekkel és kiváló művekkel.

Szabó Zoltán


A hangversenyek helyszíne  a Vörösmarty Színház, illetve egy alkalommal, november 3-án, a budapesti Művészetek  Palotája. Fehérváron 19 órakor kezdődnek a koncertek, amíg a Müpában 19.30 órakor. Szeptember 16-án az Erkel Ferenc emlékére meghirdetett nemzetközi operaverseny  győzteseinek gálahangversenyét  hallhatja-láthatja a közönség. Közreműködik a  Budapesti Filharmóniai Társaság  zenekara, vezényel Medveczky Ádám.  November 3-án  a Festival Strings Lucerne  lép fel a  Müpában. Közreműködik Gottlieb Wallisch  zongorán, vezényel Achim Fiedler. Bécsi est szerepel a svájciak programjában,  az est során elhangzik Schönberg:  Gavette und Musette im  Alten Styl; Schubert: Deutsche Tänze, D.90; Mozart: C-dúr zongoraverseny, K. 415; illetve Brahms: G-dúr quintett, op.111. című műve.
A következő koncert már az új esztendőben, január 20-án lesz  Székesfehérváron.  A Nemzeti Filharmonikus  Zenekar és a Nemzeti Énekkar   (karigazgató: Antal Mátyás) zenél. Közreműködnek:  Farkas Gábor (zongora), Fodor Beatrix, Németh Judit, Horváth István, Bretz Gábor (ének).  Vezényel Kocsis Zoltán.  A Liszt Ferenc-emlékhangversenyen  a zeneszerző Les Preludes-je, Magyar fantáziája és Koronázási miséje hangzik el.  Február 7-én az Alba Regia Szimfonikus  Zenekar  kedveskedik   a hagyományoknak megfelelően farsangi  hangversennyel  a közönségnek. Strauss  keringői, polkái hangzanak el, vezényel Drahos Béla.
Április 11-én ugyancsak  az Alba Regia Szimfonikus Zenekar  lép fel, Szabadi Vilmos hegedűművész közreműködésével.   Ezúttal is  Drahos Béla vezényli a zenekart.  Beethoven művei  csendülnek fel, közülük is  az István király  nyitány, op. 117.; a D-dúr hegedűverseny, op. 61.; a 3. (Eroica) szimfónia, Esz-dúr, op. 55.   Végül  május 12-én a Savaria  Szimfonikus Zenekar  látogat  Székesfehérvárra. Vezényel és zongorán  játszik Vásáry Tamás.   Elhangzik Mozart  két műve (Figaro házassága  nyitány,  illetve a C-dúr zongoraverseny, K. 467.), továbbá  Brahms 1. szimfónia  (c-moll, op. 68.)  című zeneműve.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!