Húsz éve együtt indultak

Aba - Csütörtökön az önkormányzat fennállásának húszéves évfordulója alkalmából ünnepi falugyűlést tartottak, eredményeket, kudarcokat idéztek fel.

Miskei Anita

- Az elmúlt húsz év Aba történelmének legkiemelkedőbb korszakai közé tartozik - hangsúlyozta Kossa Lajos, a település polgármestere. Hozzátette, mindezt a közösség együtt érte el,  összefogásukkal felül tudtak emelkedni a kudarcokon, s továbbindultak azon az úton, amit közösen választottak.
-  1990-ben 27 évesen először osztottam meg gondolataimat ezzel a közösséggel. Akkor az vezérelt, tanulmányaim, addigi munkásságom után hazatértem. Az egyik legelmaradottabb térségbe jöttem vissza, amely mélyponton volt. Együtt kerestük meg a kivezető utat. Azóta megtapasztaltuk, s az elmúlt húsz év is bizonyítja, hogy a szavaknak, szándéknak teremtő ereje van. Együtt szálltunk szembe a félelmekkel, s kezdtük el kiépíteni az infrastruktúrát,  határoztuk el, hogy az oktatás, a kultúra és a hagyományok útján kitörési pontokat találunk  emelte ki Kossa Lajos, összegezve az elmúlt évek keserűségeit, eredményeit, a sikereket és a kudarcokat is. Hangsúlyozta, hogy  az, amit az abai közösség megteremtett, mind magasabb szférába emelte őket.  Több mint hatvan civil szervezet közel ezer embert mozgatott, s mozgat meg mindennap. Az ünnepek, az együtt nevelés, a művészeti képzés, a most induló felnőttképzés mind ezt igazolja.
 A szomszédos településekkel már a 90-es évek elején az együtt gondolkodást tartottuk fontosnak, mára pedig a térség országgyűlési képviselője, Varga Gábor is támogatja az itt zajló folyamatokat, s terveket  tette hozzá.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!