Rózsák az aprónép nevében

Velencén 2003 őszén, így október elején ültettek először rózsatöveket az abban az esztendőben született gyermekek szülei, nagyszülei. A hagyomány azóta minden esztendőben megelevenedik, de év közben is gyakran látogatja a család a Babák rózsakertjét.

Kovalcsik Katalin

 A városban szombat délelőtt ismét benépesült a kert, hogy az eddig elültetett 378 rózsatő mellé újabb 64 kerüljön. A város még faluként nevezett a Virágos Magyarország akcióba, amikor is Európa virágos faluja lett, és az elismerés után nem sokkal egy rózsanemesítő létrehozta a Velence rózsáját. A település felvette a kapcsolatot a rózsa hazájával, Szőreggel, ahonnan azóta is a legszebb rózsatövek érkeznek a városba, hogy tovább díszelegjenek a rózsakertben. A város legszebb ünnepe a gyermekek köszöntése, ahogy elhangzott a szombati, egész napos programon. A rózsaültetést megelőző napon a nyugdíjasokat szokták köszönteni, ahogy ez az idén is megtörtént, akiknek a Baba-mama klub tagjai sütöttek süteményeket. A nagymamák sem maradtak tétlenek, a rózsakerti ünnepségre a nyugdíjasok lepték meg a gyermekeket a csemegékkel. A rózsapark apránként szépül, hangzott el, az idén térköveztek, LEADER pályázaton nyertek a megvalósításhoz közel 3 millió forintot. A színpad sem maradt üres, felléptek a két tanítási nyelvű iskola diákjai, majd átadták az idei rózsadíjakat. A képviselők minden évben azoknak ítélik oda a díjat, akik a legtöbbet tettek a településért. A rózsadíjak átadása előtt L. Simon László  országgyűlési képviselő köszöntötte a velenceiket.  Rózsa díjat kapott Fujtás Józsefné, Varga Miklósné és  Vurczinger Zoltánné. A díjak átadása után a családok elültették a rózsatöveket. Ahogy  Pósa László és párja, Fazekas Anikó mondta, örülnek a lehetőségnek, Brigitta lányuk rózsáját többször is megnézik majd év közben, ápolják, ha kell.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!