Garzonház: csúszik a befejezési határidő

Székesfehérvár - Eredetileg év végére kellett volna befejezni a garzonház felújítását, ám kiderült, a sajátos falazat miatt sajátos megoldást kell találni. A rekonstrukció határidejét májusra módosították.

Házi Péter

Az 1974-ben épült  garzonház már régóta megérdemelte volna a felújítást, erre a ház pályázott is, meg is nyerte az állami támogatást. A szerződés szerint 2010. december 31-ig el kellett volna készülnie a felújításnak. Csakhogy amikor a  munkát  közbeszerzésen elnyerő cég elkezdte kibontani a külső falakat, kiderült, hogy nem hagyományos panelszerkezetről van szó. A ház - legalábbis a két végfala  - szeptember közepe óta beállványozva áll, s a lakókkal együtt arra vár, hogy a munka felgyorsuljon.
A pályázatot a ház megbízásából kiíró ENFI Kft. részéről Papp Gyula lapunk kérdésére elmondta, az  épület 2008-ban adta be a pályázatát, 2009 decemberében derült ki, hogy nyertek, most pedig már 2010 vége van, időközben  változtak a tűzvédelmi előírások is. A garzonház alagútzsalus megoldással épült, ennyiben hasonlít több másik székesfehérvári épülethez, ám a szobák külső falai nem betonból vannak, hanem egy külön fakeretre támaszkodik rá egy betonit lap.
Amikor az épület beadta a pályázatát, abban vállalni kellett, hogy a felújításhoz beszerzi a tűzoltóság szakvéleményét is.  Márpedig egy ilyen betonit lapos megoldás a fa szerkezettel együtt nyilvánvalóan nem felel meg a mai kor tűzvédelmi előírásainak. Mint lapunk kérdésére Molnár Erik tűzoltó parancsnok elmondta, a kivitelezőnek kell egy olyan megoldási javaslatot tenni az említett szobafalak felújítására, átalakítására, mely megfelel a szükséges éghetőségi, tűzállósági előírásoknak. Mihelyst ez megvan, a tűzoltóság azonnal kiadja a tűzvédelmi szakértői véleményt.
- Örökölt problémáról van szó, a  kérdésben eddig háromszor egyeztettünk már, hogy a megoldás megszülessen. Remélem, hogy a felújítást lehet úgy ütemezni, hogy az ablakok cseréje még a nagy hideg beállta előtt elkészüljön, s azt követően jöhet majd a külső hőszigetelés. A határidő 2010 május végére módosult -mondta lapunk kérdésére a körzet önkormányzati képviselője, Szigli István.
Információink szerint a kivitelezést végző cég már dolgozik a ház két oldalsó falán (ahol nincs a korábban vázolthoz hasonló probléma),  itt látható az épület új, sárgás színe. Úgy tudjuk,  jövő héten újra asztalhoz ülnek a felek, ahol végre  eldől, pontosan milyen megoldás szükség ahhoz, hogy a felújítás a jelenlegi tűzvédelmi  előírások alapján valósuljon meg. Ez a megoldás remélhetően a háznak sem kerül majd plusz pénzébe.

A székesfehérvári önkormányzat hosszú éveken át saját szakirodával irányította és szervezte az iparosított technológiával épült házak energiatakarékos felújítását. Idén március óta az önkormányzat már nem vesz részt a panelfelújításokban, így azok teljes lebonyolítása a közös képviselők vállát nyomja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!