Polgári engedetlenségre készülnek az iszapkárosultak

Devecser - Megtartják a péntekre tervezett demonstrációt rendőrségi engedély nélkül is az iszapkárosultak. A szervezők háromszáz emberre és száz gépkocsira számítanak.

Németh F. Bernadett

Csenki Géza házánál egymásnak adják a kilincset a tévéstábok, az idősebb úr, aki a vörösiszapból nyolc embert mentett ki egy mezőgazdasági gépet irányítva, készséggel válaszol a riportereknek. Eltökélt, ha elviszik a rendőrök a helyszínről, majd más lép a helyébe, mondja a Naplónak. A kérdésre, miért tart ki a végsőkig a demonstráció mellett, azt mondja, ezért, mert az egyszerű embereket senki nem képviseli. Ott vannak arra a hivatalos állami szervek, vetjük fel, de Csenki Géza szerint az emberek bennük nem bíznak, mert nem képviselik az érdekeiket.

Három ügyvéddel szemben ülnek ezek az egyszerű emberek, akik nem mernek nemet mondani, ha arra bíztatják őket, hogy írják alá a nyilatkozatot, hogy ha az állami kárenyhítést kérik, más kártalanítási pert nem indítanak. Még a maradandó sérüléseik miatt sem.

A felvetésre, miszerint néhányan a különleges helyzetet használják ki az ingatlanárak felturbózására, Csenki Géza azt válaszolja: ő az ingatlan felértékelését (két házát vitte el az iszap, de csak egyik után jár kárenyhítés) el tudja fogadni, de az említett módszereket nem. Azt sem, hogy nem adnak konkrét választ arra, élhető lesz-e Devecser. Csenki Géza felesége asztmás, az orvos azt javasolta neki, hagyja el a várost. Ismer olyanokat, akik nem iszapkárosultak, de szintén krónikus betegek, akiknek az orvosuk környezetváltozást javasol, de nem tehetik meg, mert róluk nem gondoskodik az állam. Velük mi lesz? – kérdezi a demonstráció szervezője, aki ötszáz aláírást gyűjtött össze annak érdekében, hogy az állam kárenyhítés helyett teljes kártalanítást végezzen, és hogy teljes körű tájékoztatást adjon az egészségügyi helyzetről.

A pénteki demonstráció helyszíne még bizonytalan, a kezdete valószínűleg reggel nyolc óra lesz.

A rendőrség intézkedik


A rendőrség megteszi a szükséges intézkedéseket a közrend helyreállítása érdekében, ha jogsértést észlel - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán az MTI-vel, miután a devecseri demonstrálók bejelentették: pénteken mindenképpen megtartják a félpályás útlezárással járó tiltakozásukat.
Csenki Géza kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy péntektől demonstrációt tartanak a devecseriek, a 8-as úton félpályás lezárással akarnak tiltakozni a kormány vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos kártérítési intézkedései ellen. Mint mondta, kárenyhítés helyett teljes kártérítést követelnek a kormánytól, és egyértelmű tájékoztatást akarnak kapni az egészségügyi kockázatokról.
A devecseri demonstráció megtartására benyújtott civil kérelmet a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság kedden az egész megye területén érvényben lévő veszélyhelyzet miatt elutasította.
Csenki Géza szerdán az MTI-nek elmondta: mindenképpen megtartják a tervezett demonstrációt pénteken, ha kell, polgári engedetlenség árán is. Kijelentette: "nincs vesztenivalónk, mindenünket elvitt a vörösiszap".
(MTI)

Dossziénk az iszapömlésről itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!