Telenor Hoki Kupa: ezüst jégkorong-válogatottunknak

Székesfehérvár - A magyar csapat az osztrákok ellen játszott vasárnap az aranyéremért a torna zárásaként. A győztes kupát vitt, ez pedig az osztrák csapat lett – megérdemelten.

Silye Sándor

A jó ebéd helyett jégkorong, avagy a bronzmérkőzésen vasárnap már kora délután a franciák 4-2-re legyőzték Japán csapatát, így övék a bronz, és az egymás elleni eredmények miatt a magyarok a második helynél lejjebb már nem végezhettek. De persze nem ez volt a cél... Főleg, hogy a „sógorok”, Ausztria legénysége volt az ellenfél, akik ellen az eredmény mellett a presztízs (lásd.: EBEL) is jelentős.

A jó időben váratlan hideg zuhany érte a magyar hoki szép sikerében bízó híveket. A 7. percben már két góllal mentek a tornán addig veretlen osztrákok, előbb Oraze zörgette a magyar ketrecet Rotter átadása után, majd Rotter nem kérte vissza a segítséget, „magától” lőtt gólt, 0-2. Ezt követően ugyancsak megváltozott a helyzet, a játék képe, ugyanis a negyedből hátralévő közel 13 percben a mieink kezdeményeztek, és nem túlzás, a kapujához szegezték az ellenfelet. Igyekezetük egy találatot jelentett, Ladányi lőtte ki a hosszú sarkot. Immár harmadszor volt eredményes a torna harmadik csatáján.

A középső harmadban lendületes játékot láthattunk, felváltva támadtak a csapatok, és váltva ülhettek a büntetőpadra innen is onnan is, de gól az nem esett. Ezúttal a fiaink védekezése megfelelő volt (főleg az első naphoz képest), ráadásul néhány jó lövéssel veszélyeztették Swette kapuját. A nézők – joggal – zúgolódtak amiatt, hogy a harmad utolsó három percét emberhátrányban játszotta a magyar csapat. Jó, rendben van, a szakasz utolsó kiállítása megítélhető volt, de abban a szituációban az osztrákot is le lehetett volna ültetni. Gól nélkül repült el ez a 20 perc, a döntés, így a torna győztesének a kiléte a záró játékrészben derült ki.

Ezen a mérkőzésen is elsősorban az első sorunkat említhettük pozitív jelzővel, akik jól védekeztek, és jószerivel ők jelentettek veszélyt a szomszédok kapujára. Mint a 45. percben Vas Marci, de nem tudott túljárni a kapus eszén. Másfél perc kettős emberhátrány, egy osztrák gól (3-1), mindez a 48. percben. Győzött az A-csoportos Ausztria, a magyarok második helye mindenképpen szép - erőn felüli eredmény. Mert ne feledjük: egy jó sorra való játékos sérülés miatt hiányzott tőlünk. Öröm: a torna gólkirálya Ladányi, a legjobb fiatal magyar Hetényi lett..

Magyarország-Ausztria 1-3 (1-2, 0-0, 0-1)

Székesfehérvár, 2100 néző, vezette: Bergamelli, Németh, Bedő.

Magyarország: Hetényi - Szélig, Hegyi Á. Z., Hegyi Á., Nagy G., Fekete – Horváth., Tokaji, Sofron, VAS M., LADÁNYI 1 -., Pozsgai, Orbán, Szappanos, Azari, Galanisz – Svasznak, Szilágyi, Fodor, Magosi, Maklári. Szövetségi kapitány: Ted Sator.

Ausztria: SWETTE – Rebek (1), ORAZE 2, Rotter 1 (1), Lukas P. (1), Fischer (1) – Schjunnig, Altmann, Schellander, Herburger, Hundertpfund – Bacher, Lembacher, Heinrich, Petrik, Feichtner – Widergut, Mitterdorfer, Moderer, Oberkofler, Woger. Szövetségi kapitány: Bill Gilligan.

Kiállítások: 14 (20 perc fegyelmi) illetve 8 perc (20 perc fegyelmi).

 

Jégszilánkok

Japánok, szárazföldön.
A magyar-osztrák mérkőzés előtt a jégcsarnok felé igyekezvén meghökkentő látvány tárult az érkező szeme elé. A japán válogatott tagjai jókedvűen – fociztak egymás ellen. Mint a grundon (bár ilyen Japánban aligha létezik), akkora öröm volt egy-egy szebb megoldásnál. Láthatóan nagyon élvezték a mozgást. Alig 20-25 perccel a franciák elleni mérkőzés után... A kérdésre: mit játszottak Franciaország ellen, a bánat legkisebb jele nélkül közölték: kikaptunk. Na ja, nekik már mindegy volt, hiszen Szapporóért megfizettek a magyaroknak...

Lenni, vagy nem, győzni, vagy nem.
Valaki még a torna kezdete előtt Ted Satornak szegezte a kérdést: Shakespeare nagy kérdése a lenni, vagy nem lenni volt, itt a jégkorongtornán pedig a győzni, vagy nem győzni lehet ez. Ugye? Ted vágott egy grimaszt, megvonta a vállát... Persze, hiszen a hamleti igazság minden helyzetben érvényes. Így kerül a hoki shakespearei magasságokba.

Tűzbe menni.
A szendrői tűzoltók nagy küldöttséggel és transzparenssel jöttek a tornára: „Tűzbe megyünk értetek!” Hiába, ők valóban a hivatásuknak élnek...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!