Elfogadták a megyei önkormányzat költségvetési koncepcióját

Székesfehérvár - A 26 milliárdos konszolidációs keretből a megyei kórház 800 milliót kap - jelentette be a megyei közgyűlés elnöke a közgyűlés utáni tájékoztatón.

Tribolt Lajos

A megyei közgyűlés csütörtöki ülésén megtárgyalták a költségvetés háromnegyed éves teljesítéséről szóló beszámolót. Vargha Tamás, a közgyűlés elnöke az ülést követő sajtótájékoztatón is kiemelte, hogy az előző ciklusban 6 milliárd forintot tett ki az önkormányzat forráscsökkenése. Ebből 2,6 milliárd az elmaradt illetékbevétel, 3,4 milliárd az SZJA átengedett részének és a normatív támogatásoknak a csökkenése.
Az idei költségvetésben 5 milliárdos hiánnyal számoltak, háromnegyed évig 1,6 volt a tényleges hiány.  Az önkormányzat kötvényt bocsátott ki, számlavezető bankot váltott és megemeltette a folyószámla hitelkeretét. A napokban értesültek róla, hogy a Szent György kórház több mint 800 millió forintos egyszeri konszolidációs támogatást kap.
Tárgyalták a jövő évi költségvetés koncepcióját is. Örömmel állapították meg, hogy az elmúlt években tapasztalható központi forráscsökkentés megszünt, a költségvetési törvényjavaslat alapján 64 milliós többlettámogatásra számítanak. Takarékos gazdálkodásra készülnek. A hivatali feladatellátásre előirányzott összeget 71 millió, a közgyűlés közvetlen kiadásait 52 millió, az önkormányzat működésével kapcsolatos kötelező feladatainak ellátást célzó keretet 30 millió, a megyepolitika célfeladatok szánt összeget 87 millió forinttal csökkentik.
Az önkormányzatnál úgy számolnak, hogy az 1,6 milliárd forintos folyószámlahitelen túl 1,3 milliárdos működési, és 1,6 milliárdos fejlesztési hiányuk lesz a következő esztendőben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!