Kármentés vagy értéknövelés?

Székesfehérvár - Az Alsóvárosi rét belterületbe vonása a Parlamentben is téma volt: a terület értéke feltehetőleg milliárdokkal nőtt pusztán e döntéssel.

Házi Péter

A Parlamentben az LMP-s Scheiring Gábor legutóbbi felszólalásában  arról beszélt, hogy a fehérvári közgyűlés  egy, a szocialisták által korábban megkötött szerződés nyomán a Grupo Milton Holding által még  külterületként megvásárolt terület belterületbe vonásáról döntött. Véleménye szerint ezzel több milliárdos haszonhoz juttatta a céget,  miközben megrövidítette a korábbi  kistelek-tulajdonosokat. A felvetésre Navracsics Tibor miniszter azt válaszolta,  a szocialista többségű fehérvári testület még 2008-ban hozta meg az erről szóló előzetes döntést.
Cser-Palkovics András polgármester lapunk kérdésére  megerősítette Navracsics Tibor válaszát: - A fehérvári önkormányzat az előző ciklus baloldali többségű képviselő-testületének döntései nyomán került kényszerhelyzetbe, s több milliárdos kártérítési per kockázatát hárította el  a város  a rét  belterületbe vonásával. 2008 márciusában ugyanis módosították a város szerkezeti tervét, amely a szóban forgó területet belterületi fejlesztési területként jelölte ki. 
Erre  hivatkozik a néhány héttel később megkötött együttműködési megállapodás is, s közös megegyezés hiányában az önkormányzat idei, esetleg más tartalmú egyoldalú döntése a városra nézve súlyos kártérítési felelősséggel járhatott volna. A város polgármestere felhívta a figyelmet, a terület  nem a városé volt, azt magántulajdonosoktól vásárolta meg a befektető. Másrészt a polgármester kezdeményezte a befektetőnél az együttműködési megállapodás Fehérvár számára kedvezőbb feltételeket biztosító módosítását is.

Az  Alsóvárosi rétet ajánlotta fel idén márciusban a Grupo Milton a   Pátyot elkerülő út megépítésének biztosítékául: a cég ott golffalut építene és vállalná a mintegy hárommilliárd forintba kerülő elkerülő út megépítését is. Az akkori  értékbecslés szerint az alsóvárosi rét értéke 2,7 milliárd, egy pátyi földmérő szerint viszont mindössze 15 millió forint (volt).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!