Egymilliárdos kötbér reptérügyben

Székesfehérvár - Ha 2012 július 17-ig nem épül meg a reptér, egymilliárdos kötbérre tarthat igényt a város.

Házi Péter

A székesfehérvári önkormányzat valamint az Alba Airport Kft és a Pro Omikron Kft. között 2008 novemberében egy megállapodás született, amely szerint az Alba Airport Kft-nek a kötzelezettsége a reptér határvonaláig a közművek kiépítése. Ehhez az önkormányzat úgynevezett apport vagyon átadásával anyagilag is hozzájárult. A két említett cég viszont kötelezettséget vállalt arra, hogy záros határidőn belül megkezdik és 2012 július 17-éig befejezik a repülőtér építését.
Ha az építkezés mégsem valósulna meg határidőre, akor egymilliárd forint összegű kötbérfizetési kötelezettség terheli őket. Emellett az önkormányzat vételi jogot is kikötött, ám ha a város él ezzel a jogával, akkor őt terheli a beruházások és más kiadások költsége. Mindeközben a terület egy része elnyerte az ipari park címet, így a cég indulhatott az infrastruktúra, közművek kiépítését támogató pályázaton. Első körben ugyan nem nyert, ám 2010-ben újra pályáztak, s a hatszázmillió forintos beruházáshoz 300 milliós támogatást nyertek, a további 300 milliót önerőből állnák.
Mint Tóth Ferenc, az Alba Airport Kft. ügyvezetője lapunk kérdésére elmondta, jelenleg a támogatási szerződés megkötésének fázisában vannak, ám a végső aláíráshoz be kell csatolniuk egy olyan nyilatkozatot is, miszerint a pályázatban érintett ingatlanokkal kapcsolatban harmadik félnek nincs olyan jogosultsága, amely a projekt megvalósítását, fenntartását esetleg megakadályozhatja. Mivel az önkormányzat rendelkezik  a már említett vételi joggal, így a csütörtöki közgyűlésnek abban a kérdésben kell döntenie, kiad-e egy nyilatkozatot, miszerint a vételi jogának esetleges gyakorlása esetén vállalja a projekt befejezését és a pályázatban foglaltak megvalósítását.
Tóth Ferenc reményét fejezte ki, hogy a közgyűlés pozitívan dönt a kérdésben csütörtökön, ebben az esetben ugyanis idén  tavasszal már meg lehetne kezdeni a terület infrastruktúrájának kiépítését.
A gazdasági bizottság keddi ülésén már tárgyalták az üggyel kapcsolatos előterjesztést. Bóka Viktor jegyző javasolt egy kiegészítést, miszerint kerüljön be az elfogadandó szövegbe, hogy a városi önkormányzat  amennyiben a jövőben élne vételi jogával  legfeljebb 300 millió forint önrész erejéig vállalja a projekt megvalósítását. A bizottság végül ezt a javaslatot fogadta el. Ha a közgyűlés is így dönt csütörtökön, akkor az infrastruktúraépítés megkezdődhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!