Elbontották a romatelep egyik házát - mi lesz az értékes területtel?

Székesfehérvár - A Palotai út 13. alatti romatelep egyik, igencsak megroggyant épületét már elbontották, a másik házban még hét család lakik. Vajon mi lesz az értékes területtel?

Házi Péter

2010 májusában az önkormányzat szociális bizottsága  Márton Zoltán akkori elnök vezetésével felkereste a Palotai út 13. alatti házakat, ahol  tíz roma család élt meglehetősen mostoha körülmények között, a leromlott állapotú házakban. A szakbizottság elnöke arra kérte az ott lakókat, hogy működjenek együtt vele, fogadják el az önkormányzat által számukra felkínált cserelakásokat, s költözzenek át oda, ugyanis a város szeretné lebontatni az itt álló épületeket, amelyek állapota már a bennük lakók egészségét is veszélyezteti. Kolompár Ernő cigányvajda ugyancsak arra biztatta a lakókat, költözzenek át az egyébként jóval jobb állapotú épületekbe.
 - Rendben, elmegyünk, ha kell, de ha lehet, hadd maradjunk a központban! De a Mura utcába, a Hosszúsétatérre, a Köfémre és a Széchenyire ne költöztessenek bennünket! Nem akarunk másik cigánytelepre menni - kötötték ki akkor az itt élők.

Nos, úgy tűnik,  sikerült megegyezni,  a két épület közül az egyiket ugyanis az elmúlt hetekben lebontotta az önkormányzat megbízásából a Széphő. Mint Németh Mátyás, a Széphő Zrt. jogásza lapunk kérdésére elmondta, a szociális bizottság döntése értelmében igyekeztek helyet találni az itt lakóknak. Az első, lebontásra ítélt ütemben három lakás volt, az itt lakó három család közül az egyik ismeretlen helyre távozott, a másik kettőt pedig  - egyébként már lejárt a bérleti jogviszony - a Hübner András és a Gánts Pál utcai lakótelepre költöztették, ahol normális állapotú lakást kaptak.
A szóban forgó épületek bontására egyébként tavaly nyártól számítva két évig érvényes az engedély, azaz legkésőbb 2012 júliusáig el kell bontani az épületeket. A hátralévő két ütemben még hét lakás van, a 33 négyzetméterestől egészen a 79 négyzetméteresig, jelenleg egy lakó rendelkezik érvényes bérleti szerződéssel. Hogy az itt lakók kapnak-e, és ha igen, hol, másik bérlakást, arról a jövőben kell dönteni.

A nyilvánvalóan értékes, a város frekventált pontján található terület további sorsa egyelőre még kérdéses, korábban például olyan elképzelés is felmerült, hogy ebben az irányban lehetne a piacot bővíteni, vagy akár újat építeni, itt lenne hely parkolóknak is. Ez az elképzelés azonban forrás hiányában jelenleg nincs már napirenden.
Lapunk kérdésére Gál Péter, az önkormányzat vagyongazdálkodási tanácsnoka annyit mondott, mindenképpen elő kell venni a régi terveket, s megvizsgálni, milyen közfunkciót tölthetne majd be az ingatlan.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!