Igen Fehérvár büdzséjére - a cél: új hitel nélkül megúszni

Székesfehérvár - Nem lesz könnyű év az idei, majd kétmilliárdot kell csak a panelprogram miatt felvett hitelből törleszteni.

Házi Péter

Miután Cser-Palkovics András polgármester kompromisszumos megoldásokat ajánlva elfogadta Márton Roland (MSZP) három módosító javaslatát, közel két órás tárgyalás után egyhangúlag fogadta el a képviselő-testület Székesfehérvár 2011-re vonatkozó költségvetését.
Mint a város polgármestere még a szavazást megelőzően kiemelte, őszinte költségvetést készítettek, mely minden jelenleg ismerhető adatot tartalmaz a város idei gazdasági lehetőségeiről. A mozgásteret alapvetően meghatározza, hogy a megyeszékhelynek 18,5 milliárdos adóssága van, melyből idén 2,2 milliárdot kell törleszteni, ennek nagy része a panelprogramra felvett hitel most induló törlesztésére megy el. Nem lesz könnyű év az idei, ennek ellenére minden intézmény működtetését garantálja a büdzsé, a Fő utca felújítására, a szennyvíz- és csapadékcsatorna kiépítésére is jut pénz, más nagyprojektek megvalósítását azonban át kell gondolni.

 



Az útfelújítási alapnak szánt, elsősorban a kereskedelmi tevékenységet folytató multinacionális cégekre kivetett adóból befolyó összeg egy  részét Márton Roland javaslata szerint egy rezsiadósság kezelő alapba kéne tenni, ugyanis a közüzemi tartozások egymilliárd forintos összege ezt indokolná. Az MSZP-s képviselő szerint a költségvetésnek tartalmaznia kellene a bölcsődei férőhelyek számának növelését is. A politikus harmadik módosító javaslata pedig egy szakszervezeti referens munkába állításáról szólt, aki az önkormányzat felé tudná közvetíteti a munkavállalók problémáit.
Cser-Palkovics András polgármester a javaslatokat komprumisszumos formában, kisebb változtatásokkal elfogadta, így a 34,7 milliárdos kiadási főösszeggel elkészült költségvetést egyhangú igen szavazattal fogadta el a közgyűlés.

A büdzsének azért van néhány bizonytalansági pontja is: ilyen például, hogy felszabadul-e idén a murvás parkoló eladásából befolyt, de bankgarancia miatt még nem hozzáférhető 2,7 milliárd forint, illetve hogy az iparűzési adó miként alakul a tervezett 9,6 milliárd forinthoz képest. Ugyancsak nehéz meghatározni, mennyi bevétel várható idén a városi tulajdonú ingatlanok eladásából. A panelprogram törlesztésén túl olyan másfél milliárd forint az a hiány, amit valahogy meg kell oldania a városnak, a cél az, hogy ne újabb hitelek felvétel valósuljon ez meg. A város polgármestere szerint amíg nincs pénz krétára, addig kétmilliárdos megaprojektekre sincs szükség.  Az elfogadott költségvetés így tehát nem végleges, év közben biztosan szükség lesz a bevételek alakulása alapján annak átdolgozására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!