Móri ezerjó az EU-diplomaták asztalán!

Mór - Annak ellenére, hogy a tavalyi időjárás és a szüret sem ígért túl sok jót, többségében igazán jó borokat kóstolhattak azok, akik részt vettek a móri borvidék most befejeződött bormustráin.

Házi Péter

A móri borvidék településein immár közel egy évtizedes hagyomány, hogy az újborokat közösen  mustrálják a borosgazdák. A borbarangoló rendezvények sorát még januárban a móri találkozó nyitotta meg, aztán  Csókakőn, Csákberényben, Zámolyon és Söréden is terítékre kerültek a helyi borosgazdák nedűi. A sort végül ugyancsak Móron zárták, a közel hatvan fajta bort ugyanis képtelenség lett volna egy rendezvényen értékelni.

Gyönyörű környezetben, a Bozóky család frissen felújított pincéjében, pontosabban az ahhoz kapcsolódó fogadó-kóstoltató térben zajlott tehát a mustra, amelyen huszonnégy különféle friss bort kóstolhattak a résztvevők. Érdekességképpen néhány, nem a borvidékről származó mintát is becsempésztek a többi közé, ám a szakavatott orrok és nyelvek azonnal kiszúrták az Etyek-Budai borvidékről származó chardonnay-t, vagy az agárdi Csóbor-pincészet zöld veltelinijét is, utóbbiról egyébként elismerően szóltak a móriak. A korábbi móri találkozókon a többi között a Frey, a Geszler, a Varga és Fia, valamint a Miklós pincészet borait elemezték a vendégek, a záró rendezvényen a Maurus, a Bozóky pincészet és  a Galambos testvérek alkotásait vették górcső alá a szakértők.

Hogy mire nem jó az ezerjó, azt Kátai Miklós ezerjó-irsai olivér cüvéje bizonyította: magát itató, könnyed, gyümölcsös ízvilága valószínűleg azoknak is a kedvében jár, akik az ezerjót eddig nem annyira kedvelték. Bozóky István ezerjó-chardonnay cüvéje ugyancsak tetszést aratott, bár a kóstolási sorrend nem volt az igazi. Kamocsay Ákos (Maurus pince) szerint a sauvignon blanc számára nem volt lehangoló a 2010-es esztendő, a borra jellemző csalános, zöld illatok harmónikusan megmaradtak az általa készített borban. A manapság olyannyira trendinek számító királyleánykából két mintát ízlelhettek a résztvevők, az egyik egy kaukktojás Hilltop bor volt (neszmélyi borvidék), míg a másik Kamocsay Ákos  munkáját dícséri. De ha már Kamocsay Ákosnál tartunk, nem lehet elhallgatni a tényt, miszerint az Európai Uniós soros elnöksége okán hazánkba érkező diplomaták asztalán ott szerepel a 2007-es ezerjójuk!

A móri borvidékre nem jellemző roséból szintén két fajtát hoztak a bormustrára, az egyik cabernet franc, a másik kékfrankos alapokkal rendelkezett, s általános tetszést arattak. Mint aztán kiderült, közös a gazdájuk Sáfrán András személyében, aki ezen alkalmat megragadva arról beszélt, hogy a borvidékre érkező kíváncsi borkostólók igenis keresik a rosét. Bizony, a borvidék gazdáinak ezzel a típussal is illene foglalkozni, ha szélesebb körben is eladható borokat szeretnének.

Az est kuriózumaként a Bozóky pincészet 2007-es jégborát kóstolhatták az egybegyűltek, zárásként a borvidék turizmusának sorsát szívén viselő Mölmann Günterné összegzett: - Ez a borvidék már most sokkal többre képes, mint amit sokan gondolnak róla!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!