Japán - Megsérülhetett a fukusimai atomreaktor hermetikus védőépülete (frissülő hír)

FMH - Valószínűleg megrongálódott a Tokiótól északra lévő fukusimai atomerőmű 3-as reaktorának hermetikus védőépülete - közölte szerdán a japán kormány szóvivője. A reaktort katonai helikopterről, a tengerből mert vízzel hűtik.

MTI

A nukleáris mentőcsapatok a visszatérésre készülnek

A sugárszint megemelkedése miatt távozásra kényszerült japán mentőcsapatok arra készülnek, hogy szerda éjjel folytatják a munkát a fukusimai atomerőműnél, miután a sugárzás mértéke az emberi egészséget már nem fenyegető tartományba csökkent. A munkálatok felfüggesztésével értékes időt veszítettek a reaktorok leolvadásának megakadályozásáért folytatott küzdelemben, s egyelőre nem is tudni, hogy mi történt az erőmű túlhevült reaktoraiban napközben, miután a munkások leállították a tengervíz szivattyúzását, amellyel a fűtőrudakat próbálták hűteni.
 A jelek szerint azonban romlott a helyzet. Az egyik, valószínűleg a hármas reaktor felől fehér gőzszerű felhők emelkedtek magasba, s a kormány közlése szerint feltehetően innen származott a radioaktív szennyezés, amely miatt le kellett állítani a munkálatokat. Nem kizárt azonban az sem, hogy megrongálódott a reaktor vastag, 10-15 méteres acélburkolata, s így került ki sugárzó anyag a külvilágba.
A legnagyobb aggodalmat jelenleg a négyes reaktor kiégett üzemanyagot tartalmazó pihentető medencéje okozza, ugyanis itt is alacsony a vízszint. A négyes blokknál kedden kétszer is tűz ütött ki, s leállt a medence hűtőrendszere. A múlt heti földrengés idején a négyes reaktoron karbantartást végeztek, csakúgy mint az ötösön és a hatoson, így a fűtőelemek nem a reaktortartályban, hanem a pihentető medencében voltak. Szakértők elképzelhetőnek tartják, hogy innen is radioaktív szennyezés kerül ki.
 A japán Nukleáris és Ipari Biztonsági Ügynökség (NISA) becslése szerint az egyes reaktorban az üzemanyagrudak 70 százaléka rongálódott meg. A Kyodo japán hírügynökség jelentése szerint a kettes blokkban a fűtőelemek 33 százaléka károsodott. 
 Az illetékes japán tisztviselőket egyre erősebben bírálják bel- és külföldön egyaránt a tájékoztatás elégtelensége és a munkálatok összehangolatlansága miatt. Fukusima prefektúra kormányzója az NHK japán televíziónak kijelentette, hogy a fukusimai lakosok körében robbanásveszélyes szintre erősödött a harag és a nyugtalanság. Az atomerőmű körzetéből kitelepített és befogadóközpontokban elhelyezett emberek nem kapnak elegendő mennyiségű meleg ételt és más alapvető létfontosságú cikkeket, s nem készültek fel a hatóságok megfelelően a helyzet romlására - tette hozzá.
 John Price, egy Ausztráliában dolgozó nukleáris biztonsági szakértő meglepőnek nevezte, hogy a japán hatóságok milyen kevés információt tesznek közzé. Kiemelte, hogy a külvilág még nagyjából sem tudja, mi történt, mi nem működik. "Mindannyian találgatunk" - mondta a szakértő, aki ugyanakkor úgy vélte, hogy jelenleg az egészségügyi kockázat mértéke kicsi a lakosság egészét tekintve, de az erőműnél dolgozók egészségét komoly veszély fenyegeti.

Budapesti nagykövet: "urai vagyunk a helyzetnek"

"Mind a négy reaktor esetében urai vagyunk a helyzetnek" - jelentette ki a földrengés után balesetet szenvedett Fukusima-1 atomerőműről szólva a budapesti japán nagykövet a sajtónak szerdán, miután találkozott Martonyi János külügyminiszterrel.  Ito Tecuo közölte: az erőműben eddig két robbanás történt, de a reaktormagot védő belső burok mindkét esetben érintetlen maradt, csak a másodlagos védőburok sérült meg. Elmondta, a hatóságok jelenleg vízzel igyekeznek hűteni a reaktorokat.
Martonyi János külügyminiszter azt mondta, csodálja a japán népet fegyelmezettségéért és szervezettségéért. Figyelmeztetett: vigyázni kell a túlzó hírekkel és a pánikkeltéssel.
Az MTI kérdésére válaszolva azt mondta: nem kívánja megelőlegezni, hogy a magyar kormány milyen döntést fog hozni a magyar atomerőmű-program esetleges felülvizsgálatával, a paksi erőmű élettartam-hosszabbításával kapcsolatban.

Washington pilóta nélküli felderítő repülőgépet küld a fukusimai erőmű fölé

Az Egyesült Államok pilóta nélküli felderítő repülőgépet küld a fukusimai atomerőmű fölé csütörtökön, hogy a segítségével adatokat gyűjtsenek a belső állapotokról - jelentette a japán hírügynökség kormányforrásokra hivatkozva. A Global Hawk típusú gépről infravörös fényképeket készítenek, amelyekből remélhetőleg következtetni lehet a nagy mértékben sugárzó reaktorok belsejében lejátszódó folyamatokra.
 A tokiói kormány közölte, hogy a jelen pillanatban nem tervezi kibővíteni az erőmű körül 20 kilométeres körzetben kijelölt kitelepítési övezetet. Edano Jukio kormányszóvivő ugyanakkor arra panaszkodott, hogy egyes vállalatok nem hajlandóak segélyt szállítani Fukusima prefektúrába még a veszélyes övezet határán kívül sem.
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója, a japán Amano Jukija bejelentette, hogy csütörtökön fölkeresi a bajba jutott erőművet, hogy első kézből kapjon információt a helyzetről, amelyet "nagyon komolynak" nevezett. Közölte: bebizonyosodott, hogy az erőmű három reaktorának megsérült a magja.

Az energetikai EU-biztos szerint a reaktorbaleset kicsúszott az ellenőrzés alól

A földrengés sújtotta Japán fukusimai atomerőművében történt reaktorbaleset kicsúszott a japán hatóságok ellenőrzése alól - állította szerdán Günther Oettinger német energiaügyi EU-biztos, aki szerint a következő órákban újabb katasztrófális események történhetnek, amelyek emberéleteket sodorhatnak veszélybe a szigetországban. Oettinger az Európai Parlamentben (EP) rendezett bizottsági meghallgatáson beszélt erről.
Kijelentései erősítették a közel-keleti helyzettel és a japán reaktorbalesettel kapcsolatos piaci aggodalmakat, egy időre nőtt a kőolaj ára és gyengült a FTSEurofirst 300 tőzsdeindex. Később megnyugtatólag hatott a biztos szóvivőjének közlése, amely szerint Oettingernek nincs konkrét vagy külön értesülése a fukusimai reaktorbalesetről.

Oroszország evakuálja a diplomaták családtagjait

Moszkva a hét végéig evakuálja Japánból az ott állomásozó diplomaták családtagjait, de egyelőre nincs szó a diplomáciai képviseletek és az egyéb orosz állami intézmények alkalmazottainak evakuálásáról - jelentette be az orosz külügyminisztérium szerdán. Az orosz Távol-Keleten jelenleg 237 állomás méri a radioaktív sugárzás szintjét, de egyelőre nem észleltek változást a szokásos háttérsugárzáshoz képest.
Eközben újabb orosz repülőgép indult Japánba mentőegységekkel, felszerelésekkel, valamint nukleáris energetikai szakértőkkel, és további repülőgépek állnak indulásra készen.

A csapvíz nem tartalmaz radioaktív anyagot

Nem tartalmaz radioaktív jódot vagy céziumot a csapvíz a japáni Fukusima prefektúrában, ahol a földrengést követőem az egyik nukleáris erőműnél sugárzó anyag szivárgását észlelték - közölte a Kyodo japán hírügynökség a helyi kormányzatot idézve.
A tájékoztatásban a szerda délutáni adatok szerepeltek. A nap során korábban elvégzett vizsgálatok ezeknek az anyagoknak a csekély jelenlétét mutatták ki, de a prefektúra szerint az ilyen gyéren szennyezett víz sem jelent veszélyt a közegészségre.

3771 halott, több mint 8 ezer eltűnt eddig

Több mint 26 ezer embert mentettek meg Japán földrengés és szökőár sújtotta részén, miközben az eltűntek száma meghaladja a tízezret - mondta Kan Naoto japán kormányfő szerdán.
A politikus a katasztrófa következményeit felszámoló testület ülésén beszélt. Hangoztatta, hogy figyelemmel kell kísérni a kialakult helyzetet, a lakosságot pedig nyugalomra kell inteni, s elmagyarázni az embereknek, hogy fenyegeti-e őket veszély. Hangoztatta, hogy itt az ideje hozzálátni a helyreállításhoz.
A japán rendőrség folytatja a természeti katasztrófa áldozatainak összeszámlálását és azonosítását. A legfrissebb adatok szerint 3771 ember halt meg, az eltűntek száma 8181. A hatóságok továbbra sem tudtak kapcsolatba lépni néhány tízezer emberrel azon a part menti területen, amelyen szökőár söpört végig.
A katasztrófa övezetében nem kevesebb mint 76 ezer épület rongálódott meg, ebből 6,3 ezer teljesen megsemmisült. Az ideiglenes menhelyeken több mint 450 ezer ember tartózkodik. Nyugati szakértők szerint a Japánt ért természeti csapás okozta károk meghaladják a 187 milliárd dollárt.

A japán császár bátorítóan szólt népéhez, de aggodalmát is kifejezte

Rendkívüli televíziós üzenettel fordult népéhez Akihito japán császár szerdán, arra kérve a március 11-i földrengés és szökőár következményeitől szenvedő honfitársait, ne adják fel a reményt; ugyanakkor "mély aggodalmának" adott hangot a megsérült fukusimai atomreaktoroknál kialakult válsághelyzet miatt.
A katasztrófa után öt nappal elhangzott első nyilvános megszólalásában a 77 éves uralkodó részvétét fejezte ki a "példátlan léptékű" természeti csapás áldozatául esett ezrek hozzátartozóinak. Köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vállal a mentési műveletekben, köztük a külföldi kormányoknak is, és arra szólított fel, hogy minden erejüket vessék latba a mentés érdekében.
Azt mondta, imádkozik, hogy a mentési munkák gyorsan haladjanak. "Nem tudjuk az áldozatok számát, de imádkozom minden egyes ember megmentéséért - mondta. - Teljes szívemből remélem, hogy az emberek kéz a kézben, egymás iránti részvéttel segítik majd egymást, és úrrá lesznek ezeken a nehéz időkön."
Akihito aggodalmát fejezte ki ama vészhelyzet miatt, amely a katasztrófától megrongálódott Fukusima-1 atomerőműben alakult ki, a környezet sugárszennyeződését okozva. "Nagyon aggódom a nukleáris helyzet miatt, mivel az beláthatatlan. Őszintén remélem, hogy sikerül megakadályozni a dolgok rosszabbra fordulását" a mentésben részt vevők segítségével - mondta.
Akihito és Micsiko császárné hagyományosan szerepet vállal abban, hogy nehéz időkben vigaszt nyújtson a japánoknak. Az 1995-ös, 6400 ember halálát okozó kobei földrengés után például a császári pár meglátogatta a túlélőket.

 

 

Helikopterről hűtötték a reaktort, de abba kellett hagyni a magas sugárzás miatt

Katonai helikopterről kísérelték meg hűteni a fukusimai atomerőmű 3-as reaktorát, de a műveletet felfüggesztették a sugárzás magas szintje miatt - jelentette szerdán a Kyodo hírügynökség.
A szerencsétlenség helyszínén korábban felfüggesztették a felszíni hűtési munkálatokat is. A japán NHK televízió szerdán képeket mutatott egy helikopterről, amely a tengerből mert tartályba vizet, és azzal az erőmű fölé repült. Az már nem volt látható a felvételen, hogy a víz lezúdul a tartályból.
A védelmi minisztérium egy tisztviselője közölte, hogy a helikopter küldésére szerdán (helyi idő szerint) 16 órakor kaptak parancsot. Hozzátette, hogy ismerik a módját az erdőtüzek eloltásának, de atomerőmű oltásában még nem vettek részt. Ez az első ilyen mentési alkalom, még nem tudni, milyen eredménnyel jár. Mivel rendkívüli helyzetről van szó, a kormány döntött a módszer kipróbálásáról.
A Jomiuri Simbun japán lap azt írta, további helikopterek állnak készen, hogy részt vegyenek a műveletben. A reaktor hűtésének ezt a módját azután választották, hogy a sugárzás magas szintje miatt lehetetlenné vált a reaktor elérése a felszínről. 
A fukusimai atomerőmű egyik tisztviselője kijelentette: a munkások, akiket korábban visszavontak a létesítménytől, visszatérnek. A munkások jelenleg 500 méterre vannak a létesítménytől. A hatóságok szerda reggel a sugárzás szintjének emelkedése miatt határoztak a túlhevült reaktor hűtésének ideiglenes felfüggesztéséről.
Az erőművet üzemeltető cég, a Tokyo Electric Power szerdán azt közölte, hogy a 3-as reaktornál kialakult helyzet megoldása a legfőbb, mindennél fontosabb cél. A 4-es reaktor helyzete, ahol korábban tűz ütött ki, a második legfontosabb megoldandó feladat. Az utóbbinál a helyzet rossz - tették hozzá.
A négyes reaktor körüli helyzet azt követően vált aggasztóvá, hogy egy robbanás két lyukat ütött annak az épületnek a falában, amelyben az elhasznált fűtőelemeket tároló medence van. 
A legnagyobb japán erőművállalat azt is közölte, hogy nem biztos abban, mi történik a kettes reaktornál, ahol hirtelen esett a nyomás. Ez azt jelentheti, hogy a reaktort sikerült lehűteni, vagy azt, hogy rés keletkezett a reaktor burkolatán, de azt is, hogy hibás a leolvasott adat. Ugyanennek az atomerőműnek az 5-ös és 6-os reaktorát vízzel árasztják el - közölte az üzemeltető. 
Edano Jukio kormányszóvivő szerdán azt közölte, hogy a fukusimai atomerőmű körüli húsz kilométeres övezeten túl a sugárzás mértéke nem jelent veszélyt az egészségre.

 

 

Már 6,2-es erősségű földrengés is volt

Japánban szerdán immár három 6,2-es erősségű földrengés volt - közölte az Orosz Tudományos Akadémia földtani szolgálata.
A rengés epicentruma a Csendes-óceánban, Honsú szigettől északkeletre, a fészke pedig 33 kilométeres mélységben volt. Amerikai kutatók adatai szerint az epicentrum Mito városától 69 kilométerre délkeletre, míg a fővárostól, Tokiótól 95 kilométerre keletre tehető. 
Március 11-e óta, amikor Honsú sziget keleti részén 9-es erősségű rengés volt, amit szökőár követett, már 37 hatos vagy annál erősebb földrengést regisztráltak. Az ennél gyengébb mozgások száma több százra tehető.

 

 

Megsérülhetett a hermetikus védőépület

Valószínűleg megrongálódott a Tokiótól északra lévő fukusimai atomerőmű 3-as reaktorának hermetikus védőépülete - közölte szerdán a japán kormány szóvivője.
Edano Jukio elmondta, "a legvalószínűbb forgatókönyv", hogy gőz szivárgott ki a reaktor belsejéből. Előzőleg tv-felvételeken látni lehetett, hogy sűrű fehér füstoszlop emelkedik az égbolt felé az északkelet-japáni Fukusima-1 atomerőmű 3-as reaktorblokkjából.
Az erőműben súlyos üzemzavarok sorozata következett be azután, hogy pénteken nagy erejű földrengés rázta meg a csendes-óceáni partvidéket, majd szökőár zúdult Mijagi prefektúra területére.
A japán kormány szóvivője elmondta, hogy szerdán délelőtt (közép-európai idő szerint hajnalban) rövid időre ezer millisievertre emelkedett a radioaktív sugárzás szintje az erőműnél, ezért a dolgozóknak átmenetileg el kellett hagyniuk a komplexumot. Ez a dózis még nem halálos, de egy adagban rosszullétet okoz. Hírek szerint a 4-es reaktorban viszont olyan nagy a radioaktív sugárzás, hogy senkit nem engednek be oda.
A kormányszóvivő közölte, egyelőre nem tervezik újabb lakóövezetek kiürítését. Az atomerőmű 20 kilométeres körzetéből már kiköltöztették az ott élőket. Az erőműtől legfeljebb 30 kilométeres távolságban lakókat felszólították, hogy maradjanak otthon, és tartsák csukva az ajtókat és az ablakokat.

 

 

Károsodhattak a fűtőelemek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!