A kapcsolatteremtés ászai - fehérváriak a retorikaversenyen

Budapest, Székesfehérvár - Két fiatal, fehérvári tanuló nyerte a retorikaverseny regionális döntőjét a közelmúltban a megyeszékhelyen. Ők szerepeltek szombaton a fővárosi döntőben is.

Tihanyi Tamás

 

Angol nyelvű retorikaversenyt rendeztek nemrég a BBC Entertainment és az European Speaking Union (ESU) szervezésében, a Magyar Telekom támogatásával. Tizenhat, 16 és 20 év közötti diák mutatta be a döntőn beszéd- és prezentációs készségét a közönség és a zsűri előtt. A BBC Entertainment jóvoltából a magyarországi első és második helyezett megmérettetheti magát az English Speaking Union nemzetközi retorikaversenyén Londonban május 23-28. között. A díjakat Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Greg Dorey, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete, valamint Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója adta át a nyerteseknek. Christopher Mattheisen elmondta: a Magyar Telekom kiemelt feladatának tartja a fiatalok gondolkodásának formálását, tudásuk és általános műveltségük bővítését, látókörük szélesítését.

 

 


A retorikaversenyen  Döbrösi Laura Anna, a budapesti Alternatív Közgazdasági Szakközépiskola tanulója lett Magyarország legjobb angol nyelvű szónoka. Az első helyezett versenytársával, a második helyen végzett Gyuris Katinkával, a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium tanulójával utazhat a verseny nemzetközi döntőjére Londonba. De nem kell szégyenkeznie a két, fehérvári döntős szereplőnek, a Comenius Kéttannyelvű Gimnázium diákjának, a 19 éves Noll-Batek Kristófnak és a Tóparti Gimnázium és Művészeti Középiskola 17 éves tanulójának,  Szepesvári Pálmának sem. (Kristófot Tőzsér Katalin, Pálmát Kasper Teréz  tanár segítette.) Öt téma közül lehetett választani, mindkét fehérvári versenyző a Celebek születnek-e, vagy csinálják őket? című tételmondatot választotta, erről kellett angolul öt percig beszélniük. De nem akárhogyan! Nyelvi nehézségeik nem lehettek, hiszen mindketten felsőfokú vizsgával rendelkeznek. Kristóf azt mondta: a regionális döntőre nem  készült, a fővárosira már igen, hiszen ott sokkal nagyobb volt a tét. Pálma szerint a versenyen sokkal inkább a kapcsolatteremtésre helyezték a hangsúlyt, mint egyszerűen a beszédre. Használni kellett az eszközöket: a testbeszédet, a szemkontaktust, hiszen a zsűri erre külön odafigyelt. A semmit is el lehet adni, ha az ember tudja, hogyan beszéljen a tömegnek. És ez megtanulható - jelentette ki Kristóf, majd Pálma hozzátette összegzésül: szerinte hatalmas élmény megtanulni egy témáról tömeg előtt beszélni, rengeteg információval és tudással gazdagodtak.
   Ráadásul tehetségüket, retorikatudásukat jól  kamatoztathatják a jövőben. Kristóf  a film és a színészet, Pálma pedig talán a média világában.   

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!