Bűnmegelőzési program hazai és külföldi módra

Székesfehérvár - Pénteken bűnmegelőzési előadásokkal folytatódott a Rendőrök a katedrán konferencia. A magyarok mellett külföldi rendőrök is bemutatták megelőzési programjaikat.

Lukács Károly

 

A csütörtöki filmszemle és díjkiosztó  után a szakmai előadások következtek. A téma az iskolai rendőrségi programok voltak. Az előadók között szerepeltek az osztrák, német, portugál, litván és ír rendőrségek képviselői, akik saját bűnmegelőzési módszereik prezentálása mellett betekintést nyertek a magyar rendőrség és az oktatás kapcsolatába.
A hazai iskolai biztonságra nevelő kampányok közül elsőként a DADA-program indult még 1992-ben.  Az általános iskola alsó és felső tagozatának kialakított programról Csonka Gyöngyi, az ORFK nyugalmazott alezredese beszélt előadásában.
- A fő cél, hogy a gyerek tudjon nemet mondani negatív csábításra vagy kínálásra, felismerje a vészhelyzeteket. Meg kell értetni velük, hogy egy csíny vagy hecc és a szabálysértés között néha nagyon kicsi a különbség. A  DADA és a középiskolásoknak szóló Ellen-Szer programokkal kialakítható a diákokban, tanáraikban és szüleikben egy pozitív rendőrkép, társadalmi és szociális érzékenység.
A tavalyi tanévben összesen 318 iskola 27 ezernél is több diákja vett részt benne. Sikeres az "Iskola rendőre" is, melyben a hatósági szerv  kontaktszemélyként  van jelen, országosan 2147 oktatási intézményben. Berzai Zsolt százados elmondta: az utóbbi három évben 26 százalékkal csökkent a közlekedési balesetben megsérült gyermekek száma, ezért mindenképpen kifizetődő erőfeszítés az iskolai prevenció. A rendőrség a legifjabb korosztályt is eléri az OviZsaruval, melyről a program helyi kidolgozója,  Vörös Ferencné alezredes a tájékoztatta a megjelenteket.

 

 

A csütörtöki prevenciós filmszemle díjazottjai: Legjobb vizuális effekt - Haverok, buli (Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság). Legjobb filmötlet - Gyerekek a weben (Finno.) Legjobb rendezés - Erőszak és cyber zaklatás (Németország). Kodolányi különdíj  - Miért?(Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság). Kék-levél diákzsűri díja - Krízis (Budapesti RFK).
Szakmai közönségdíj és legjobb film  - Bárányok (Szlovákia).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!