Recept tippek húsvét előtt: zellerből pogácsa

FMH - A Pannon Lapok Társasága második receptkönyvét jelentette meg, amelyet a lapok olvasói által beküldött receptúrák válogatása után állítottak össze.

Kovalcsik Katalin

 

Könnyen lehet, hogy a zellerpogácsa - mint a vicc, minden újszülöttnek új - nem csak néhányunknak jelent újdonságot,  épp ezért érdemes megismerkedni vele.  Katona Mihályné Baracson valószínűleg többször  megsüti a családjának, így jó szívvel ajánlja másoknak is.  A hozzávalók egyszerűek: két zellergumó,  öt  deka zabpehely, kevés zsemlemorzsa, két tojás, két evőkanál tej, egy kis fej hagyma,  zeller zöldje, só, bors, olaj a sütéshez.  
A zabpelyhet tejben áztatjuk, a megpucolt zellergumót és a hagymát lereszeljük, majd összegyúrjuk a zabpehellyel, a tojással, az apróra vágott zellerzölddel. A masszát sóval, borssal ízesítjük, és annyi zsemlemorzsát gyúrunk hozzá, hogy  félkemény legyen.  Néhány percig pihentetjük, majd vizes kézzel pogácsákat formázunk a masszából, forró olajban mindkét felét pirosra sütjük. Főzelék mellé is finom, de paradicsommártással vagy majonézzel is fogyaszthatjuk. 

 

 


A húsvét előtti készülődésben jól jön néhány olyan étel is az asztalra, amelyet nem feltétlenül szombaton vagy vasárnap kell elkészíteni. A rakott sajtos hús ilyen. Készülhet combból, tarjából, de akár pulyka- vagy csirkehúsból is. Kell  hozzá reszelt sajt  - fele füstölt is lehet, húsz deka a  négy szelet húshoz,  a mennyiségek nyilván változhatnak a család, az asztalhoz ülők számától függően. Szükséges még két deci tejföl, egy deci tej, két deka margarin, két evőkanál olaj, só. A sózott húst hirtelen átsütjük, hogy vékony fehér réteget kapjon. A margarinnal kikenünk egy tűzálló tálat, a sajt felét beleszórjuk. A tejföl felével meglocsoljuk, erre rakjuk sorba a hússzeleteket, beborítjuk a megmaradt sajttal, tejföllel. Aláöntjük a tejet, előmelegített sütőbe toljuk, fedő  nélkül addig sütjük, amíg a hús meg nem puhul és a sajt a hús tetején szép,  világosbarna nem lesz.
Az ételt a fogyasztás előtti napon előkészíthetjük,  elég, ha a tálalás előtt sütjük. Illik hozzá a főtt, pirított burgonya, s készítsünk elő egy  üveg félszáraz bort is hozzá.

A bújtatott csirke  szintén a gyorsan elkészíthető ételek közé tartozik, ezt a receptet is Katona Mihálynétól kaptuk. Vegyünk hozzá  egy csirkét, fél kiló burgonyát, egy kis fej vöröshagymát,  három deka zsírt, egy kávéskanál pirospaprikát,  sót, két deci tejfölt.
A hagymát megtisztítjuk,  apróra vágjuk,  zsiradékon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a feldarabolt csirkét, megsózzuk, kis vizet öntünk  alá, és puhára pároljuk, mintha paprikás csirkét főznénk. 
A burgonyát  héjában megfőzzük, lehámozzuk és karikára vágjuk.  Egy tűzálló tálat kizsírozunk, lerakunk egy sor burgonyát, erre tesszük a kész paprikás csirkét, majd beborítjuk a maradék burgonyával. A tetejét meglocsoljuk  tejföllel, és előmelegített sütőben az ételt pirosra sütjük.

A főtt sonka, a sonkalében főtt tojás, a többféle sütemény - édes és sós vegyesen - mellé kitűnő ételnek tartom az ünnepre mindhárom  ajánlatunkat. A főzeléktől tekintsünk el, a zellerpogácsához készítsünk inkább mártást, úgy is kínálható. A leves hiányzik az étlapról, egy legényfogót el tudok képzelni, hátha érkezik locsolóba olyan fiatalember is, aki nem csak virágot kap, hanem  célzatos levest is!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!