Tárgyalást kezdenek a drogambulanciáról

Székesfehérvár - A megyei kábítószerügyi egyeztető fórum ülésén szó volt lapunk Kábulatban című drogprevenciós sorozatáról is. Úgy tűnt, a szakembereknek elnyerte tetszését, hasznosnak találták.

Fejér Megyei Hírlap

Szeptemberben az iskolakezdésre való felkészülés jegyében tartják megbeszélésüket, novemberben a fehérvári dorgambulancia létesítését vitatják meg - határozott pénteken a Fejér Megyei Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, amely Törő Gábor, megyei közgyűlési alelnök elnökletével ülésezett.
A múlt félév kábítószerüggyel kapcsolatos eseményeit felelevenítve először Domokos Tamás módszertani igazgató számolt be arról, hogy befejeződött egy nemzetközi felmérés. Magyarországon nyolcezer - a megyében 15 intézmény 500 - diákját kérdezték drog-, alkohol fogyasztási és dohányzási szokásaikról. Jelenleg tart az adatok öszesítése, várhatóan őszre készül el a jelentés. S amint ez ismert lesz, máris másikba kezdenek, merőben új módszerrel. Ezúttal tágabb körben mérik fel a fiatalok egészségmagatartását, új szempontokkal egészítve ki, többek között például az energiaitalok fogyasztásának vizsgálatával.
Mihók Lenke felelős szerkesztő ismertette a Fejér Megyei Hírlapban Kábulat címmel, két és fél hónapon át olvasható drogprevenciós sorozat tapasztalatait. A nagy gyakorisággal megjelenő szakértői riportok, interjúk sokoldalúan, érdekesen mutatták be a drogfogyasztás összetett társadalmi hátterét, a megelőzés lehetséges módjait. A szép számmal érkező olvasói reagálások, önvallomásnak is beillő levelek pedig azt a sokféleséget tükrözték, ahogy az emberek e témához viszonyulnak.
Domokos Tamás a lap sorozata kapcsán azon véleményének adott hangot, hogy az írások kiadványba foglalva jó szolgálatot tennének, akár drogprevenciós beszélgetések leveztéséhez is. Hozzá csatlakozva Deresné Tanárki Mária igazgató elmondta, valóban így van, hiszen a lapból idézett passzusok kapcsán a fiatalok hamarabb megnyíltak, formáltak véleményt.  Balcsik- Tamás Zsolt  terápiás munkatárs is jó ötletnek tartotta az írások füzetben kiadását, s segítséget is ajánlott. Jártasak az efféle munkában, a kápolnásnyéki középiskolában a mentális egészségről tarott óráik menetét szintén szeretnék módszertani anyagként közkinccsé tenni.
Az ülésen elhangzottakat javaslatként Balsay István elnöki tanácsadó foglalta össze, eszerint az őszi kutatást ki kell bővíteni a médiának a magatartásra gyakorolt hatásvizsgálatával. A megyei önkormányzat oktatási intézményeiben szorgalmazni fogják drogprevenciós foglalkozások bevezetését, és tárgyalások kezdődnek a létesítendő drogambulanciáról.

Cikkek Kábulatban rovatunkból ide kattintva!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!