Hiába fizetünk? Fosztogatják a szelektív gyűjtőket, keresnek a hulladékon

Székesfehérvár - Havi szinten harmincezer kilóval kevesebb a begyűjtött papír és műanyag, ami elsősorban az egyre szaporodó szelektívkuka-feltöréssel magyarázható.

Házi Péter

 

Ismeretlen tettesek megközelítően egy köbméter papírt vittek el egy, Székesfehérváron, a Kassai út, Nagyszombati út kereszteződésében álló szelektív hulladékgyűjtő konténerből. A papír értéke ezer forint körüli, a rongálással további tizenötezer forint kár keletkezett. A járőrök két, 50 éves férfit és egy 48 éves nőt fogtak el a lopással összefüggésben, gyanúsítottként hallgatták ki őket - eddig a rendőrségi közlemény, amiről mi is beszámoltunk nemrégiben.
 
Ám a gond ennél sokkal nagyobb. A papír és a műanyag piaci árának növekedésével ugyanis sajnos megjelentek a szelektív gyűjtőedények tartalmának kifosztására szakosodott "egyéni vállalkozók", akik hetente több, a város tulajdonában lévő gyűjtőt törnek fel. A Depónia Kft. az elmúlt két évben közel négyszáz sárga műanyaggyűjtő kukát helyezett ki a város számos pontján, valamint felújította a régi papírgyűjtőket is. Az említett sárga gyűjtőedények darabja ötvenhatezer forint, de a megrongálásával is tízezres kárt okoznak.
Sőt, a lakótelepeken sokszor megfigyelhető, hogy valakik kartonnal eltömik a papírgyűjtőket, így a lakók nem tudják elhelyezni a papírhulladékot a gyűjtőkbe, amelyeket aztán erre illetéktelen személyek gyűjtenek össze.
- Számításaink szerint havi szinten harmincezer kilóval kevesebb az általunk begyűjtött papír és műanyag mennyisége, ami nagyrészt a szóban forgó fosztogatásokkal magyarázható. A gyűjtőautó természetesen rendszeren kimegy, ám gyakran fél vagy negyed feltöltöttséggel érkezik vissza. Pedig a lakosság kifizeti a szelektív gyűjtés árát, ezért is elszomorító a jelenség -  mondta Simon Beatrix, a Depónia kommunikációs munkatársa.
- Megoldást jelentene valószínűleg, ha a hulladékot átvevő helyeken igazolni kellene a leadott csomag eredetét, vagy a tevékenység végzésének jogosultságát. Így ki lehetne szűrni azokat a hulladékkezelési engedéllyel nem rendelkezőket, akik csupán a magasabb átvételi árakat lovagolják meg.

A szelektív gyűjtőedények feltörésének egyik oka lehet, hogy néhány hipermarketlánc már pénzt is ad a visszahozott alumínium sörösdobozokért,  valamint a PET-palackokért. Öt alumíniumdobozért például tíz forintot, öt műanyag palackért pedig öt forintot adnak a szorgos gyűjtőknek. Ha valaki visszavisz mondjuk 100 darab összenyomott ásványvizes palackot, annak  száz forint üti a markát. Hogy a palackok honnan vannak, azt viszont senki nem kérdezi...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!