Nyolcvan éve repülték át az óceánt - Endresz Györgyre és Magyar Sándorra emlékeztek

FMH - Két magyar pilóta rekordidő alatt és rekordsebességgel repülte át az Atlanti-óceánt éppen nyolcvan évvel ezelőtt. E tettükről pénteken megemlékeztek a felcsúti határbéli kényszerleszállás helyszínén. Endresz György és Magyar Sándor emlékművénél tisztelegtek a mai utódok, a trianoni tragédiára is emlékezve.

Zsohár Melinda

 

Justice for Hungary! – Igazságot Magyarországnak! Ezt az angol feliratot festették a korabeli Lockheed repülőgép oldalára, amely a két bátor pilótát hazahozta Amerikából Európába. Az Új-Founlandból 1931. július 15-én startoló gép és a két magyar a világ figyelmét kívánta ráirányítani az első világháború hazánkra nézve égbekiáltóan igazságtalan döntésére.
A korszakos sport- és műszaki teljesítmény híre gyorsan szétfutott, különösen a hazatérésé. Bicskétől néhány kilométerre, Újbarok, Bodmér és Szár közelében, a felcsúti földeken ereszkedett le a gép, miután az üzemanyag már nem futotta volna Budaörsig, derült ki a bravúr után. Az akkor még élő vasútvonal Újbarokhoz közeli bakterházába kopogtatott be az egyik pilóta, hogy ők éppen most érkeztek az Egyesült Államokból, s értesíteni kellene a hivatalos szerveket

A helyszínen öt éve emelt gránit emlékműnél koszorúkat helyeztek el, s a Magyar Posta mozgó irodai kocsijával is kitelepült a szabad ég alá. Alkalmi borítékot bocsátott ki korabeli grafikával, amelyen az ominózus Lockheed látható, s felirata hirdeti a pilóták nevét, céljukat és teljesítményüket. Szép repülősbélyegek készültek az évfordulóra, ezekre ünnepi pecsétet nyomtak a gyűjtőknek a postás egyenruhát viselő kisasszonyok.

Tessely Zoltán bicskei polgármester és országgyűlési képviselő ünnepi beszédében a két hőst méltatta, valamint emlékeztetett a trianoni tragédiából ocsúdó ország szellemi erőfeszítéseire.
- Áldozatvállalásuk sikeres tanúságtétele annak, hogy a magyar nemzet a külső hatalmak által előidézett igazságtalan és méltánytalan szétszaggatása után is képes volt szellemi és gazdasági megújulásra - mondta, s emlékeztetett a későbbiekben ismét bekövetkezett csapásokra és a háború túlélésére.

A nyolcvan éve végrehajtott kényszerleszállás helyszínén tervezik az Igazságot Magyarországnak! Sportrepülőteret, amely egyelőre a korai elképzelés szakaszánál tart.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!