Vizes vb - A dunaújvárosi Takács Krisztián döntős gyorson

Sanghaj - A kínai vizes világbajnokságon az úszó Gyurta Dániel megszerezte a magyar csapat első aranyérmét. A sportág dunaújvárosi híveinek azonban talán értékesebb, hogy 50 méter gyorson a Dunaferr-DVSI úszója,Takács Krisztián döntős lett.

Agárdy Csaba

A legsűrűbb, leglátványosabb szám az ötvenméteres gyorsúszás. Talán ennek is köszönhető, hogy magyar úszó ebben a számban még sohasem jutott vb-döntőbe. A dunaújvárosi Takács Krisztián korábban már többször is csak egy hajszállal maradt le világversenyen a fináléról, és kilencedik lett. Most azonban a Dunaferr-DVSI sportolójának jóvoltából megszakadt a sorozat, és végre ebben a számban is van magyar döntős, vagyis Takács sporttörténetet írt. És nem is akárhogyan került be a legjobb nyolc közé! A 22.11 másodperces olimpiai szintidőt simán megúszva (21.97), a negyedik legjobb idővel várhatja a holnapi döntőt. És persze nyugodtan készülhet a jövő évi londoni játékokra...

Az elődöntő után a sportoló így nyilatkozott: - Úgy érzem, megszolgáltam, hogy döntős legyek. Az olimpiai szintidő megúszása volt az elsődleges célom, megvan a kvótám, ezért nagyon boldog vagyok. Az, hogy döntős lettem, csak ráadás. Lassan felnövök a nagyokhoz, mert nemcsak épp, hogy befértem a fináléba, hanem a negyedik helyen. Hogy mi lesz ma, nem tudom: a lényeg, hogy jó formában vagyok.

Takács edzője, Berzlánovits Éva itthon figyeli a világbajnokság eseményeit: - Úgy engedtem útra Krisztiánt, hogy az olimpiai kvótát meg kell szereznie. Sikerült, számunkra ez a csúcs, a döntő csak hab a tortán. Ötven méter gyorson nem lehet hibázni, mert nincs idő javításra. Krisztián ezúttal remekül úszott. El tudom képzelni, hogy a döntőben javít az idején, hiszen az olimpiai szereplés kiharcolásával minden teher leszakadt róla, nyomás nélkül, felszabadultan úszhat.

Ez az úszás pedig ma, magyar idő szerint 12 órakor kezdődik, az m1 közvetíti.

Persze azért ne feledkezzünk el Gyurta Dánielről se, aki megvédte világbajnoki címét a 200 méteres mellúszásban. Az esti döntőben Széles Sándor tanítványa parádés alakítással győzött 2:08.41 perces kiváló idővel a négyszeres olimpiai és háromszoros világbajnok, Kitadzsima Koszuke előtt úgy, hogy a végig vezető japánt a hajrában érte be és előzte meg. A finálék harmadik magyar szereplőjének, a vegyesúszó klasszis Cseh Lászlónak a 100 méter pillangón az elődöntő a végállomást jelentette, nem jutott a döntőbe, kilencedikként végzett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!