Női kézi

2 órája

Fehérvári tornagyőzelem

A záró napjához érkezett a Collagenius Kupa, mely rendkívül érdekesnek ígérkezett, ugyanis bármelyik csapat elnyerhette a trófeát. Ez végül a házigazda Alba Fehérvár KC együttesének sikerül a cseh Házena Kynzvart legyőzése után.

Káldor András

A fehérvári Kövér Luca (fekete) nemcsak jól védekezett, hanem eredményesen is játszott

Fotó: Kricskovics Antal

A kora délutáni találkozón újabb meglepetésnek mondható eredmény született, miután a Moyra Budaörs Handball csapata meglehetősen sima hatvan perc alatt „lerendezte” a szlovák MSK Iuventa Mihalovce gárdáját. A 31-22-es győzelmével a torna esélyesévé lépett elő a záró összecsapást megelőzően a Pest vármegyei együttes.

A torna utolsó mérkőzése így egyaránt komoly izgalmakat tartogatott a szurkolók és a pályára lépők számára, s nem utolsó sorban alapos fejszámolás előzte meg a kezdő sípszót. Az Alba Fehérvár KC számára korántsem sikerült a szlovákok elleni pénteki meccs, lényegében végig futottak az eredmény után, és vereséggel zártak.
– A Iuventa ellen néhány dologgal elégedett voltam, de többek között a lövéshatékonyságunkkal nem. Nekem a legfontosabb, hogy rendben legyen a védekezés, ami a második félidőben kevésbé sikerült. – értékelt Szuzanna Lazovics.
Csatlakozott hozzá a csapat irányítója, Szabó Kitti, aki reálisan látta a mögöttük hagyott mérkőzést.
– Fáradtabbak voltunk, ami a kezdésen is meglátszott. Nem úgy alakultak a dolgok, ahogy mi szerettük volna, de így, hogy még előttünk áll egy találkozó, ki tudjuk javítani a hibáinkat és azon leszünk, hogy a jobbik formánkat mutassuk meg.  
Mindenesetre a Házena Kynzvart alakulata az első napon nagyot küzdve legyőzte a Mihalovcét, ám a folytatásban már nem tudott átlépni árnyékán, és a Moyra Budaörstől hétgólos vereséget szenvedett (29-36).
A cseh gárda nyomban az első akciójából betalált, és hasonlóképpen Tamara Szmabatjan is góllal nyitott. Majd a 4. percben Szabó-Májer Krisztina hétméteresből vette be Adéla Srpová ketrecét, és először vezetett kettővel az AFKC, 2-4. Ahogy telt az idő állandósulni látszott ez a különbség, dacára annak, hogy éktelen rohanásban voltak a csapatok, és azon tanakodtak a szurkoló, vajon meddig tarthat a lendület, mert mindent lehetett mondani, csak azt nem, hogy hideg lett volna a Köfém Sportcsarnok parkettjén. Szabó-Májerrel viszont egyáltalán nem bírtak a csehek, a fehérvári szélső lendületesen játszott, szűk negyedóra alatt négyszer mattolta Srpovát. Hadfi Gréta pedig a kapuban babonázta meg a piros mezeseket, zsinórban fogta a ziccereket, így akármennyire is igyekezett a Házena Kynzvart nem tudta befogni a házigazdákat. Más kérdés, hogy már néggyel is vezetett az Alba, ám néhány hibát kihasználtak északi szomszédaink. Szerencsére ez csak rövid ideig tartott, köszönhetően Balássi Lilinek, aki igazi nehéztüzérként rohamozta a kaput, és az első félidőben ötször volt eredményes. Örömteli volt, hogy a korábbi mérkőzéshez képest sokat javult a Fehérvár védekezése, és több alkalommal is áttörhetetlenek bizonyult.
A szünetet követően rögtön pályára lépése után egy felsősarkos góllal nyitott Szabó Kitti, és ezzel kialakult az addigi legnagyobb, ötgólos különbség, 14-19. Magabiztosan játszott, és emberhátránya ellenére is növelte vezetését az AFKC a rendkívül aktív Kövér Luca góljából, 15-22. Itt azonban rálépett a fékre a hazai csapat, akadozni kezdett a gépezet, és zsinórban öt cseh találat, és nem véletlenül Lazovics időkérése következett. Kövér törte meg a gólcsendet, de erre is volt válasza Veronika Vavrovának. Próbáltak sebességet váltani a fehérváriak, de gyors szélsőik révén lépést tartottak a piros mezesek, igaz Balássi és Szabó-Májer tettek arról, hogy ne érjenek azért lőtávolon belülre, 24-29. A hátralevő időben nemcsak tartotta az eredményt a Fehérvár, hanem fokozatosan növelte is előnyét, és elégedetten várhatták a meccs végét jelző dudaszót, amely azt jelentette, hogy idén az Alba Fehérvár KC zsebelte be a kupát, miután az azonos pontszámmal záró budaörsiekkel szemben az összevetésben jobbnak bizonyultak.

Jegyzőkönyv:

Házena Kynzvart - Alba Fehérvár KC 29-34 (13-16)
Székesfehérvár, 150 néző
Vezette: Kovács-Sebők Stefánia, Vastag-Réti Rebeka Réka
Házena Kynzvart: Srpová – Lauko 9, Mihalcová 2, Bozovic 1, Dresszerová, Bezruková 2, Königová 3. Csere: Vávrová 4 (3), Poláková 3, Karaarslan, Tesarová 2, Skálcelová, Kapustniuková 3. Vezetőedző: Miroslav Straka
Alba Fehérvár KC: Hadfi – Szabó-Májer 6 (1), Szmbatjan 3, Balássi 8, Kövér 4, Utasi, Takó 6. Csere: Aala, Orbán (kapusok), Tolnai, Kocsis B. 2, Szemes 2, Sulyok, Szabó K. 3.
Kiállítások: 6, ill. 8 perc.
Hétméteresek: 4/3, ill. 2/1.

A Collagenius Kupa végeredménye:

1. Alba Fehérvár KC

2. Moyra Budaörs Handball

3. Házena Kynzvart

4. MSK Iuventa Mihalovce

Különdíjasok:

A torna gólkirálya: Anna Maria Lauko (Házena Kynzvart)
A torna legjobb kapusa: Adéla Srpová (Házena Kynzvart)
A torna legjobb játékosa: Tamara Szmbatjan (Alba Fehérvár KC)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában