Gárdony - Strand, zene, kiállítás

Gárdony - A Velencei-tó egyik városa, ahol a helyieken kívül nyaranta turisták, üdülőtulajdonosok töltik szabadidejüket. A természeti szépségek mellett épített értékek, fesztiválok, hét végi programok ígérnek szórakozást.

Kovalcsik Katalin

-  Nagyon jót ebédeltünk  - a padon három hölgy pihent az agárdi kikötőben,  nem messze a Touring Hotel bejáratától, joggal hittük, szállóvendégek, de kiderült, baráti látogatásra érkeztek közülük ketten. - Finom levest, töltött csirkét, savanyúságot  ettünk.
 Rezsdovics Györgyné, Szima  Kálmánné és  Kalocsai Miklósné  fővárosiak, kettejüknek van megyei kötődése is - egyikük családja Magyaralmáson, másikuké Seregélyesen érintett -, Szima Kálmánné nyaralótulajdonos.  
 - Gárdonyt, Agárdot nagyon szeretjük  - mondták szinte kórusban. - A vendéglátó hölgy  azt is elárulta, övé a legszebb virágos ház, udvar a környéken.  Gondoltuk, egyszer meglátogatjuk,   példaként bemutatjuk másoknak, de gyorsan letettünk az ötletről.


- Nem engedek be senkit  -  mondta, de nem azért, mert már érte kellemetenség, csupán elővigyázatosságból döntött így az idős hölgy.  Azt is hozzátették, már hármasban, hogy  nem érte őket semmilyen attrocitás,  kellemesen telnek a   látogatás és a nyári pihenés napjai. A vendéglátó hölgy az egész nyarat Agárdon tölti,  ősszel vonul vissza a fővárosban lévő otthonába. Bár a nyárvég rohamosan közeleg - azt szokták mondani a turisztikában érintett szakemberek, hogy augusztus 20. után már le lehet húzni a rólot, vége a szezonnak -,  azért érdemes még megfordulni, kicsit letáborozni, szállást foglalni a Velencei-tó partján.  Dinnyésen, Agárdon és Gárdonyban is válogathatnak a szálláshelyek közt a vendégek. A nemrégiben  megnyílt négycsillagos szálló mellett   kisebb kategóriába sorolt helyeken, akár kempingben is eltölthető néhány éjszaka.   Az igaz, hogy zsúfoltságról nem lehet beszélni,  a szolgáltatók közül sokan úgy élik meg  az idei nyarat, hogy kénytelenek  elfogadni: rosszabb mint a tavalyi. Az időjárás jelentősen hozzájárul a szezon szomorúságához, de aki akar, talál helyet, élményt még a vizesebb napokon is. Agárdon ilyenkor van a legnagyobb látogatószám az élményfürdőben. A város  és a fürdő vezetőinek tervei szerint az élmények lehetősége  bővül a jövőben,   sikeres pályázat   révén új kültéri élménymedencével egészül ki a termálfürdő.

Az agárdi lehetőségek sorának ezzel nincs vége. A Gárdonyi Géza-emlékház és a Velencei-tavi Galéria is fedett kikapcsolódást,  okulást, szépséget is nyújt azoknak, akik időben felfedezik, és nem mennek el a látnivalók mellett.   A galériban jelenleg a Velencei-tavi Művészetbarátok Körének tagjai állították ki műveiket. A képek szomszédságában péntekenként    a muzsika is felcsendül, csak időben rá kell keresni a   város honlapján a látnivalókra, a programokra, ha a séta, egy fagyizás,  egy baráti sörözés már nem elég  nyaraláskor.

 A Gárdonyi-   ház és a galéria szomszédságában   nemsokára  - valószínűleg  jövőre  - hatalmas élményt kínál majd az egri vár kicsinyített mása  nagyszerű játéktérrel, gyerekeknek való szórakozással. Az agárdi élmények mellett a Dinnyésen  felépített  hagyományőrző központba is érdemes elmenni, rendre nagyszerű programok érik egymást. Ha a városrészben járunk, nem szabad anékül hazaindulni, hogy a Fertőn ne tegyen  sétát a család.  A természet őrzői és a civilek rendszeresen szerveznek érdekes programokat. Bár nem a nyár ideje a kihajtás, de ha valaki ráér, áldozzon   egy tavaszi szombatot erre az eseményre, nem fogja megbánni. Az ezüst marhák - másutt szükre marhának  ismerik e nemes,  egészséges húsú, őshonos   jószágokat   - kicsinyeikkel elindulnak a kinti legelőre,   gyalogos hajtók, lovasok kísérik őket a nézelődők társaságában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!