Kenusaink is elrajolnak a vb-n

Szeged - Csakúgy, mint minden versenyző, a Dunaferr SE kenusa, Sáfrán Mihály is versenylázban van a szerdán este kezdődött világbajnokság miatt, ahol az aranyéremre hajtanak a négyessel.

Gallai Péter

Eredetileg csak  pénteken, egyből a döntőben lett volna érdekelt a kenu négyesek ezer méteres távján a Sáfrán Mihály, Sáfrán Mátyás, Vasbányai Henrik, Németh Szabolcs alkotta egység. Ám Szegedre érve kiderült: bizony már ma is éles menetük lesz, mert annyi nevező lett, hogy elő- és középfutamokat is rendeznek ebben a számban.
- Nem baj, hogy lesz előfutam, legalább egy kicsit éles helyzetben is szokjuk a pályát. Az első három egyből finalista lesz, mi ezt célozzuk meg, nem szeretnénk azért extra kört menni, alapfeladat megcsinálni  - kezdte a dunaújvárosiak Európa-bajnoka, Sáfrán Mihály, aki éppen edzésre készült a Maty-éren, de ezek a tréningek már csak a finomhangolást szolgálják.
- A felkészülés jól sikerült, ami olyan volt, mint eddig bármikor. Amikor leértünk Szegedre, engem is elkapott a vb-láz, már nagy a forgatag a helyszínen, benépesült a pálya. Nem a városban lakunk, hogy tudjunk pihenni, de ott is biztos minden a világbajnokságról szól. A magyar válogatott minden tagja nagyon várja már, hogy versenyezhessen, főleg hazai közönség előtt, mert az utolsó kétszáz méteren, amikor eléjük érünk, bizony átsegíthetnek a holtponton a hatalmas szurkolással. Igaz, az Eb-győztes egységből én maradtam a testvéremmel, de a fiatalok is nagyon lelkesen dolgoztak, teljes erőbedobással állunk oda mindannyian. Az aranyéremért megyünk, ha lecsúsznánk a dobogós helyekről, azt már csalódásként élném meg. Öt-hat egység van, amelyek között eldől majd az elsőség sorsa. Egyébként lehet, még nő is az ázsiónk azzal, hogy a kontinensbajnok hajóból két ember kikerült, gondolják azt a riválisok, akkor ez még erősebb hajó lehet, mint az volt. Persze, nem felejtettem el, hogy nem sikerült párosban a válogatókon nyernünk, így nem olimpiai kvótás számban indulhatok. Igaz, még mindig jobb itt lenni, mint otthon a tv-ből nézni a többieket, főleg, hogy az előző világbajnokságra nem sikerült kijutnom. Azaz: ott vagyok a legjobbak között és egy remek szereplés gyógyír lehet erre -  mondta Sáfrán Mihály.
 Majd pár szóban ecsetelte az átépített pályát, ami szerinte is fantasztikus, elsőosztályú létesítmény lett: - A körülmények sokkal jobban lettek, a vízzel, a pályával eddig sem volt gond. Egyedül az esetleges oldalszél jelenthet majd gondot, ami szó szerint bekavarhat, bár a négyeseknél ez nem akkora jelentőségű, mint egyesben vagy párosban.

A kajak-kenu világbajnokságok történetének legsikeresebb nemzete Magyarország, amely eddig összesen 410 érmet gyűjtött (169 arany, 130 ezüst és 111 bronz). Az örökranglista 2. helyén az egykori Szovjetunió 246 (101, 78, 67), amíg a harmadikon Németország 212 (85, 67, 60) található. A 2000 és 2010 közötti időszakban Magyarország 62, Németország 47, amíg Oroszország 18 aranyérmet szerzett. A vb-k történetében Kovács Katalin a legsikeresebb versenyző, aki pályafutása során eddig összesen 38 érmet gyűjtött (29, 6, 3). Az elsőt  még 1997-ben szerezte, K-4 500 méteren lett ezüstérmes. Tavaly két arany- (K-2 200 m, K-4 500 m) és egy ezüstérmet (K-1 1000 m) nyert a poznani vb-n. A legsikeresebb férfiversenyző a 2008-ban elhunyt magyar kenus, Kolonics György, aki 15 éves pályafutása alatt 28 érmet szerzett, ebből 15 volt az arany.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!