Bűnmegelőzési programsorozat fiataloknak

Székesfehérvár - A rendőrség és egy egyesület állami gondoskodásban élő gyermekeknek szervez bűnmegelőzési sorozatot különféle programokkal.

feol.hu

Németh-Kész Mónika megyei rendőrségi szóvivő kedden arról számolt be: egyedülálló bűnmegelőzési programot dolgozott ki a Székesfehérvári Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya a székesfehérvári Lurkó Gyermekvédelmi Egyesülettel együtt. A célcsoport az állami gondoskodás keretében élő gyermekek. A szakemberek érdekes és egyben tanulságos foglalkozásokon, játékokon és kirándulásokon keresztül próbálják a ezen fiatalok figyelmét felhívni  a speciális élethelyzetükből adódó, rájuk leselkedő veszélyekre. A program idén október elején indul és az egész tanévben folytatódik, a sorozatot a vajtai bűnmegelőzési tábor zárja.

Az ötlet – hogy a bűnmegelőzési szakemberek gyermekotthonokban, lakásotthonokban, illetve nevelőszülőknél élő fiatalokat szólítsanak meg preventív jelleggel – már évekkel ezelőtt megfogalmazódott a rendőrtisztekben. A megvalósításra azonban a tavalyi tanévig várni kellett. A bűnmegelőzési programsorozat finanszírozását ekkor karolta fel a fehérvári Lurkó Gyermekvédelmi Egyesület, így a tavalyi tanévben már a rendőrök és az egyesület tagjai, önkéntesei által közösen kidolgozott tematika alapján készült el a bűnmegelőzési projektsorozat, ami a nagy sikerre való tekintettel idén októberben ismét útjára indul.  

  A program résztvevői a Székesfehérvári Rendőrkapitányság illetékességi területéhez tartozó gyermekotthonokból, lakásotthonokból illetve a településeken nevelőszülőknél élő 12 és 18 év közötti gyerekek közül kerültek ki, összesen 25-en. Tekintve, hogy ezek a fiatalok életkorukból és speciális élethelyzetükből adódóan különösen veszélyeztetettek abban, hogy bűncselekmények áldozataivá, illetve elkövetőivé váljanak, a rendőrség célja az, hogy ezek a gyerekek a későbbiek során felismerjék a veszélyhelyzeteket, és az egyes szituációkban megfelelő döntést hozzanak. A program során alkalmazott módszerek segíthetik őket a társadalmi beilleszkedés során, illetve a rendőrök iránti bizalom kialakulásában.

Az első program egy kirándulás a Rendőrség-történeti Múzeumba október elején. Ekkor a fiatalok a rendőrkapitányság bűnmegelőzési szakembereivel is megismerkedhetnek, mert velük a tanév során még számos alkalommal találkoznak.   

A tematikában szerepelnek még előadások, filmvetítések, interaktív foglalkozások, beszélgetések, kirándulások, szituációs játékok is, amiket a bűnmegelőzési előadók vezényelnek le. Egy rajzpályázatot is kiírnak a fiataloknak, akiknek rendőrségi objektum megtekintését, illetve börtönlátogatást is szerveznek, valamint tervezik, hogy részt vesznek egy bírósági tárgyaláson is. A tanév végén az eseménysort egy vajtai tábor zárja.        

A Székesfehérvári Rendőrkapitányság a programsorozathoz a humánerőt, valamint a lebonyolításhoz szükséges eszközöket biztosítja, míg az egyéb költségeket a Lurkó Gyermekvédelmi Egyesület vállalta fel. A rendőrség és az egyesület azonban arra számít, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma által kiírt és oda benyújtott pályázatuk kedvező elbírálásban részesül, és így állami támogatást is kapnak a projekt megvalósításához.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!