Határozatot sem tudtak hozni a cigány kisebbségi önkormányzatnál

Székesfehérvár - Egyre rosszabb helyzetben van a megyei cigány kisebbségi önkormányzat - derült ki hétfői közmeghallgatásukból. A támogatás évről-évre apad.

S. Töttő Rita

Háromnegyed óra várakozás után sem volt még határozatképes ma a Fejér Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat testületi ülése, amely után elméletben közmeghallgatást tartottak volna - ha lett volna kinek. Az összejövetelre ugyanis nem jött érdeklődő. Két képviselő, valamint Oláh József, az elnök jelent meg a megyeházi ülésen, ám úgy tűnt, hiába: a hét megyei cigány képviselőből legalább négynek kellett volna jelen lennie ahhoz, hogy érdemi döntéseket tudjanak hozni. Ennek az előzménye - véli Oláh József -, az anyagiakban keresendő: a megyei cigány kisebbségi önkormányzat 2008-ban még több mint 6 millió forintból gazdálkodott, 2009-ben 4 millióból, 2010-ben pedig már alig több mint 2 millió forintot kaptak.
- Idén már nem is fogadtuk el a megyei önkormányzat 300 ezer forintos támogatását, ugyanis semmire sem lett volna elég - mondja az elnök, utalva ezzel arra az alig félmillió forintos idei összegre, amit támogatásként kaptak az államtól.  
- Képviselőink nem kapnak tiszteletdíjat, az ide utazást is önerőből kellene megoldaniuk. Ezt pedig nem kívánhatjuk tőlük - teszi hozzá Oláh József, aki az elmúlt években még szakmai konferenciákat, programokat szervezett a romáknak és ösztöndíjakat osztott ki a rászoruló cigány tanulóknak.
- A megyei közgyűlés elnökének írtam egy levelet, amelyben megfogalmaztam, hogy szűkösek a keretek, így nem tudunk semmit sem tervezni, a válaszban azonban leszögezték, hogy nem tudnak többet adni. Pengeélen táncolnak ők is - mutat rá a megyei elnök, ám azt ő maga sem tudja, mire fordították azokat a pályázati pénzeket, amelyeket az elmúlt években roma programokra költhettek. - Tudomásom szerint az elmúlt 20 évben 120 milliárd forintot kaptak a romák felzárkóztatásra... - teszi hozzá. Oláh szerint akkor tudna igazán működni egy megyei roma szervezet, ha a  törvény pontosan meghatározná a feladatukat, döntési jogokat adna a kezükbe és korrekt költségvetést rendelne  a munkához. Az összejövetel végén Horváth József, a testület alelnöke mégiscsak indítványozott valamit  annak ellenére, hogy határozatba nem foglalhatták, hiszen nem voltak határozatképesek: azok a tagok, akik az alakulóülés óta nem vettek részt a munkában, vegyék fontolóra a mandátumukról való lemondás lehetőségét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!