Mennyi szabadság jár a diáknak?

FMH - Hogyan kell kiadni a szabadságot a gyakorlati képzésben részt vevő tanulóknak, meddig tart a tanulói jogviszony - kérdezte olvasónk.

Klecska Ernő

Nem végzős tanulók esetében a tanulószerződés esetén a pénzbeli juttatás a nyári szünet idejére is jár, mivel minden juttatásukat 12 hónapra kapják, amelyben a fizetett szabadság is benne van - tájékoztatott Berta-Mudri Krisztina, a megyei kamara képzési tanácsadója.
 A gazdasági önkormányzat honlapján is megtalálható tájékoztató szerint a tanulószerződés alapján gyakorlati képzésben részt vevő tanulót tanévenként (évfolyamonként) legalább 30 nap oktatási szünet, továbbá azokban a tanévekben, amelyekben a tizenkilencedik életévét még nem tölti be, ezen felül további 5 nap oktatási szünet illeti meg.  A fizetett szabadság kiadása  a cég és a tanuló közötti megállapodás, időpont-egyeztetés  alapján történik.
  Ha a tanuló teljesítette a nyári szakmai gyakorlatát, és a 30 nap szabadságot is megkapta, vagy egyeztetett időpontja megvan,  a fennmaradó napokat a nyár folyamán a tanulószerződés értelmében le kell dolgoznia. Az iskolának csak a kötelezően előírt szakmai gyakorlati hetekről kell igazolást adni, s csak a nyári összefüggő gyakorlat letöltését ellenőrizheti, és kérheti számon. A többi nap a tanulószerződés értelmében a tanuló és a cég ügye, az iskolának ebbe beleszólása nincs. Végzős tanuló esetén az utolsó tanítási nap április 30-a. Ugyanakkor a tanulószerződés az utolsó sikeres vizsga napján szűnik meg. Tehát a tanulónak e napig gyakorlati oktatáson kell részt vennie, annak az 1 x 10 napnak a kivételével, amit a gazdálkodó-szervezet a vizsgákat - jellemzően az írásbelit - megelőzően felkészülési időként biztosít a tanuló számára. Ha a tanulói jogviszony megszűnt - mint a tanulószerződés alapja -, a szerződést is meg kell szüntetni, mert érvénytelenné válik. Ha a bukott tanuló jogviszonyban maradt, s a gyakorlatot nem igényli, közös megegyezéssel a szerződést meg lehet szüntetni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!