Mi lehetett az égen? Furcsa fényjelenséget láttak Mátyásdombon

Mátyásdomb - A hírekben is szereplő műhold biztosan nem lehetett. De akkor vajon mit láttak 24-én hajnalban Mátyásdombon? Aki tudja, írja meg nekünk!

Házi Péter

2010 januárjában Mátyásdombon egyszer már igen furcsa fényjelenségeket fotóztak olvasóink: színes, hangtalanul repülő foltokat az égen, amelyek több éjszakán át is megfigyelhetőek  voltak. Másfél évvel később, azaz szeptember 24-én hajnalban Kajfis Katalin ismét igen érdekes jelenségnek lett szemtanúja, meg is örökítette a látottakat, s beküldte szerkesztőségünkbe.
- Mivel kisgyermekeim vannak, gyakran fent vagyok hajnalban. Most szombaton arra lettem figyelmes, hogy a keleti égboltot erős fény tölti be. E jelenséget úgy két-három másodpercig láttam, aztán a felhők eltakarták a hangtalan objektumot. Arra gyanakodom, hogy a hírekben is szereplő műholdat láthattam, de ezt én magam nem tudom eldönteni - mondta érdeklődésünkre a fotót készítő hölgy.
A szóban forgó fotót elküldtük Trupka Zoltánnak is, aki nem csak a csillagászat népszerűsítéséről ismert, de arról is, hogy ő az egyik főszervezője a székesfehérvári szkeptikus konferenciáknak. Véleménye szerint a Mátyásdombon készült fotó biztosan nem ábrázolhatja a lezuhant műholdat, mert az nagy valószínűséggel a Csendes-óceánba zuhant, így  csak Kanada környékén lehetett látni, hazánkból nem. Trupka Zoltán szerint a fotó így tulajdonképpen műholdon kívül bármit ábrázolhat, akár egy, a szélben repülő gyűrött papírszalagot is...


Fotós kollégáink szerint egyébként az objektum nincs meszebb néhány méternél a fényképezőgép kamerájától, és például egy olajba mártott, felgyújtott és a kamera előtt lóbált drót is lehet. Mátyásdomb egyébként igen messze fekszik minden nagy fényforrástól, nagyvárostól, így innen valóban könnyebben, jobban láthatók az égbolt fényjelenségei. Legyenek azok repülők, meteorok, műholdak, vagy éppen azonosíthatatlan földön kívüli objektumok...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!