Mínuszba fordulnak az éjszakák: a fehérvári kríziskezelőben már készülnek a télre

Székesfehérvár - Két hajléktalan halálát okozta a kihűlés az elmúlt napokban a fővárosban. A megyeszékhelyen négy év alatt történt ennyi. Most is készülnek a védelmükre.

S. Töttő Rita

November 1-jétől március 30-ig tart a székesfehérvári Kríziskezelő Központ számára a legfontosabb időszak, amikor az utcán élő emberekről fokozottan gondoskodniuk kell. A hőmérséklet hirtelen csökkenése azonban már most is rájuk irányította a figyelmet: most   elsősorban az utcán élők ellátása, gondozása a fő cél - árulta el Zsabka Attila, a központ vezetője, aki szerint ellátórendszerükben már most szinte teljes a kihasználtság, de a mínuszok beköszöntével még többen akarják majd az éjszakát melegben tölteni.
- Ezért ebben az időszakban több, időlegesen biztosított  férőhelyet alakítunk ki minden esztendőben.  A teás járatot november 2-tól indítják, amely hétköznaponként, meghatározott útvonalakon halad majd, s  teával, szendviccsel, takaróval, gyógyszerekkel látják el azokat, akik az utcán élnek. Emellett működik majd a krízisjárat, amely   a teásjárat után, esténként, valamint hétvégente  keresi fel  azokat a  hajléktalan embereket, akik egyébként nem veszik igénybe a teásjárat szolgáltatásait.  Róluk is szeretnénk tudni, mi van velük - tette hozzá a krízisközpont vezetője. A hajléktalan emberek egy része ugyanis valamiért nem vonható be a rendszerbe, bármennyire is próbálkoznak vele a szociális munkások. Ilyen volt az a fiatalember is, aki néhány évvel ezelőtt, egy elhagyatott épületben fagyott halálra Székesfehérvár belvárosában. - Az ő esete nagyon megviselt minket, mert mi mindent megpróbáltunk, hogy becsábítsuk a szállóra, de még egy takarót sem fogadott el tőlünk. Emlékszem, kibontatlanul hevert mellette a csomagunk, amikor a kollégáim rátaláltak a kihűlt testre - említett meg egy korábbi esetet Zsabka Attila, aki szerint egy  tavalyi haláleset viszont betegség és nem kihűlés miatt következett be. Ugyanis akkor is az utcán találtak rá egy hajléktalan ember holttestére.


A becslések szerint ma Székesfehérváron közel százhúszan élnek az utcán, s közel ugyanennyien élnek a Krízískezelő Központ ellátórendszerében. Télen a férőhelyek száma 127-re nő, de nem mindig használják ki a lehetőséáget - így volt ez tavaly is.  De  ennél többen vannak azok, akik a hajléktalanság küszöbén egyensúlyoznak, úgymond szívességi lakáshasználóként.  Időnként ők is megjelennek nálunk, ebédet, gyógyszertámogatást kérnek, és sajnos néhányan közülük lecsúsznak annyira, hogy regisztrálnunk is kell őket - így a szálló vezetője.
Turbucz Béla, a járatok vezetője  a tapasztalatairól mesélt:
- Az utcán élők egy része sátras, akiknek a 60-70 százaléka még 2000 előtt vált hajléktalanná. Most 3-4 olyan ember van, aki nagyon rossz állapotban van, rájuk fokozottan figyelünk. Az elmúlt tíz esztendőben egyébként százhúsz hajléktalan hunyt el a városban, a kihűlés miatti halálok  ebből elenyésző volt.
A téli pluszkiadásokra járó pályázati támogatásokról azonban még nem tudnak semmit a központban, eddig ugyanis még ki sem írták őket.  Mire kifizetik ezeket az összegeket, vélhetően vége lesz a téli krízisidőszaknak. Ezért nekünk saját költségvetésünkből kell megelőlegeznünk a téli pénzeket - tette hozzá Turbucz Béla.
A hajléktalan emberek összeírására országos kezdeményezés indult, ám Székesfehérváron ez még nem történt meg. A népszámlálásban viszont részt vesznek, ugyanis Zsabka Attila és kollégája számlálóbiztosok is egyben, s ők elvállalták az ellátórendszerben részt vevők regisztrálását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!