Teli puttonnyal vár a Mikulás

Nagykarácsony - Még hozzá sem szoktunk az őszhöz, de már nyakunkon a Mikulás-szezon. November 2-án megnyitja kapuit a nagykarácsonyi 16. Országos Mikulás Fesztivál.

Körmendi Erzsébet

A Mikulás-ház tehát november 2-án nyit, és a hozzá kapcsolódó játszóházzal együtt karácsonyig, december 23-ig kínál színvonalas programokat. Hagyomány már, hogy az ünnepélyes megnyitón a Mikulásfalva Kft. vendégül lát gyermekcsoportokat.

Két évvel ezelőtt a hátrányos helyzetű kicsik tölthették el - ingyen  étkeztetéssel együtt - a  teljes nyitó napot Nagykarácsonyban. Tavaly a vörösiszap-károsult gyerekek vendégeskedtek a településen.  Idén a határon túl élő magyar gyerekeknek adatik meg a lehetőség, mert a kht. alapelve: minden Kárpát-medencei magyar gyermeknek életében legalább egyszer el kell jutnia a magyar Mikuláshoz. A délvidéki Kórogyról, a felvidéki Madarról, kárpátaljai Beregszászról már biztosan érkezik egy-egy busznyi gyermek, hogy a pénteket Nagykarácsonyban, a hét hátralévő napjait pedig Magyarországon tölthesse. Az elcsatolt országrészek legnagyobbikából, Erdélyből viszont jelen állás szerint mégsem tudnak eljönni a  gyergyótekerőpataki nebulók, mert nincs miből finanszírozni az utaztatási, étkezési és szállásköltséget  ugyanis az útjukat támogató elállt  korábbi ígéretétől. A határon túli magyar gyerekek érdekében várják a támogatókat.

A vendégek találkozhatnak, beszélgethetnek a magyar Mikulással, megnézhetik szánhúzó szarvasait és csillagjáró szánját. A játszóház, a karácsonyi múzeum is a korábbi évekhez hasonló lesz. Érdekességnek szánják a szervezők a megyék karácsonyfáit: valamennyi megyének, plusz Budapestnek és a határon túli településeknek saját fájuk lesz. A látogatók felaggathatják a hozott díszeket a lakóhelyüket szimbolizáló fenyőre.
Újdonsága a mostani szezonnak az éremverő gép, amellyel mikulásfalvi emlékérmek készíthetők. A nagy dobás  az interaktív Zöld Karácsony Óriás Társasjáték: évszakokat szimbolizáló négy kuckót alakítanak ki a rendezvények háza nagytermének sarkaiban, ahol játékos  formában megtanulják a gyerekek hogyan kell gyűjteni a hulladékot, hogy megóvjuk   környezetünket.

Felajánlja Ancsin kesztyűjét

Mikulásfalva pr-menedzsere, Kőhalmi Tibor azt mondja: mindent megtesz azért, hogy a  Gyergyótekerőpatakon élő gyermekeknek se kelljen lemondaniuk a Mikulás-vendégségről. Selmeczyné Bene Anna, a szigetcsépi nyugdíjasklub elnöke, valamint Molnár Ferencné az Életet az éveknek Országos Szövetség Pest megyei alelnöke  segítséget ajánlott. Felkérték a klubokat: fogadjanak örökbe egy  gyereket a Mikulás-látogatás idejére  vagyis járuljanak hozzá 10 ezer forinttal a költségeikhez. - Kérjük a helyi vállalkozókat, magánszemélyeket,  felajánlásukkal segítsék  e szeretetteljes ügyet! Kőhalmi Tibor jó példával áll elő: felajánlja az egykori hokis, Ancsin János utolsó kesztyűjét - aláírással, büdösen, lyukasan - árverésre vagy megvételre, hogy összejöjjön a gyerekek magyarországi utaztatásához szükséges pénz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!