A Prima junior

Székesfehérvár - Gyenesei Leila, az Alba Volán SC világ- és Európa-bajnok öttusázója Junior Prima díjban részesült. A kitüntetést kilenc sportág tíz versenyzője kapta meg.

Silye Sándor

Két öttusázó is átvehette azt az elismerést, amelyet a 26. életévüket be nem töltött versenyzők kapnak. Természetesen a szurkolók nem egyformán díjazzák a díjazottakat, de mint minden az életben, ez is szubjektív, és  az objektivitást ki-ki a maga módján értékeli. Gyenesei Leila bár idén az egyéni versenyekben nem emelkedett ki, de a világ- és Európa-bajnokságokon szerzett három  arany- és egy ezüstérme mindenképpen elismerésre méltó teljesítmény.
-  Nagyon örültem,  és meglepődtem a meghívó láttán. Bár titokban reméltem, hogy talán rám is gondolnak a jelölők, de mégis meghökkentem, amikor szembesültem a ténnyel   - mondta az öttusázó.

- Príma éve volt, hiszen szépen gyarapodott az éremgyűjteménye...

- Volt, ami jobban sikerülhetett volna 2011-ben, gondolok az egyéni viadalokra, de a négy érem kárpótolt.

- Két olimpia után kijárt ez az életműdíj? 

- Nem tudom, hogy működik a díjak kiosztása. Már 25 éves vagyok, és fiatalnak mondhatom magam, de sportolóként nem vagyok az. Tény, sok év sportmúlt van mögöttem. Részese lehettem a nyári és a téli olimpiának egyaránt, bár a sífutásra csak akkor gondolok, amikor azt tervezem: ha abbahagyom az öttusát, akkor újra sílécet húzok. Egy biztos: ez nem holnap lesz, a téli sportokban nekünk, magyaroknak csak a részvétel lehet a fontos...

- Kikapcsolódásként szokott síelni?

- Síelnék, ha időm engedné. Most is folyamatosan edzőtáborban vagyunk, közte meg jogi egyetemre járok, és utóbbi is komoly téli program... Komoly és nehéz, de szükségem volt rá. Tavaly januárban államvizsgáztam kommunikációs szakon, és amikor vége lett az iskolának, azon vettem észre magam, hogy az öttusa került életem központjába. Kellett más kihívás is, mert az összes szabadidőmben azon gondolkoztam, hogy lehetnék minél jobb, amiért aztán egyre görcsösebb lettem.

- Hogyan dolgozza fel a kettősséget: örökmozgóként a jog a tankönyvekhez, székhez szögezi...

- Ez igaz, de érdekel a jog. A pszichológiával is kacérkodtam, de mivel ott sok a gyakorlati óra, amit az időm nem engedne, így a jogot választottam. Mivel nincs öt évhez kötve az egyetem elvégzése, nem a sporttól kell ellopnom a tanulás óráit, hanem a maradék szabadidőmből.

- Mekkora muníciót ad a Junior Prima díj 2012 nagy  londoni  kihívásaihoz?

- Az elimerés fontos. A díj átvételekor büszkeség volt azok szemében, akik fontosak nekem: szüleim, bátyám, edzőim tapsa mindennél többer ért. Az újabb sikerért dolgozni kell, ettől függetlenül!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!